Spoedartsen vragen screeningsvoorrang ernstig zieken en overleg labs per regio (BeCEP), Marc Van Ranst antwoordt (update)

Voor patiënten die kunnen thuis blijven moet de overheid de screening stoppen. De voorrang om te screenen moet gaan naar wie ernstig ziek is. Die mensen moeten naar het ziekenhuis komen. BeCEP, de beroepsvereniging van de spoedartsen, vraagt ook dat de ziekenhuislabs uit eenzelfde omgeving dringend een overleg opzetten met elkaar.

"De corona-infectie wordt in ons land momenteel wellicht reeds doorgegeven door mensen die nog niet zijn gescreend. Het heeft dan ook nog weinig zin om verder gezondheidswerkers en de schaarse middelen die broodnodig zijn voor ernstige zieken, in te zetten voor patiënten die kunnen thuis blijven", meent BeCEP-voorzitter Jan Stroobants. "Wij vragen dan ook aan de overheid om de screening van deze groep te stoppen. Aan patiënten die zich ziek voelen, moet het advies worden gegeven om indien mogelijk gewoon thuis te blijven tot ze zich beter voelen en de huisarts te raadplegen."

Prioriteiten

"Het zijn de patiënten die zo ernstig ziek zijn dat ze naar het ziekenhuis moeten komen, waar we ons nu moeten op toespitsen. Zij moeten gescreend worden om te voorkomen dat ze de andere kwetsbare patiënten in het ziekenhuis, de artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners gaan besmetten."

Regionaal overleg labs

Verder adviseert de beroepsvereniging dat de ziekenhuislabs uit eenzelfde omgeving dringend een overleg opzetten met elkaar om het uur waarop ze testen uitvoeren, te spreiden over de dag en dit zodanig op elkaar af te stemmen, dat de stalen voor opgenomen patiënten naar elkaar kunnen doorgestuurd worden wanneer het elders sneller kan. "Zo zullen vele patiënten vlugger uit isolatie kunnen worden gebracht en plaats kunnen maken voor nieuwe ernstig zieke patiënten."

"Deze maatregelen zullen volgens ons een rationeler gebruik betekenen van alle zaken waarvoor nu immense tekorten zijn en een betere garantie bieden voor de beschikbaarheid van zorgverleners in de nabije toekomst ten gunste van onze patiënten", besluit dokter Stroobants.

Marc Van Ranst antwoordde via Twitter dat het netwerk al bestaat, maar gaf ook toe dat  ten zuiden van de taalgrens proportioneel minder laboratoria routinematig moleculaire testen draaien. "Echter, er zijn in Wallonië toch minstens 6 laboratoria die deze testen uitvoeren of binnenkort zullen klaar zijn om ze uit te voeren", luidt het.

Pascal Selleslagh@pascalleslagh

OK, prima. Spoed blijkbaar in snelheid geklopt. ;-)
Ook regionale afspraken? Blijkbaar ondermaatse uitbouw ten zuiden van de taalgrens, maar coronavirus houdt daar geen rekening mee. @BECEP @becedim @bvastweets

Marc Van Ranst@vanranstmarc
 

Ten zuiden van de taalgrens zijn er, in vergelijking met Vlaanderen, proportioneel minder laboratoria routinematig moleculaire testen draaien. Echter, er zijn in Wallonië toch minstens 6 laboratoria die deze testen uitvoeren of binnenkort zullen klaar zijn om ze uit te voeren.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.