Ziekenhuisfinanciering: KCE-rapport in een notendop

Een hervorming van de ziekenhuisfinanciering is dringend nodig, daarover zijn de meeste actoren in de gezondheidszorg het eens. Meer en meer ziekenhuizen gaan in het rood, en het systeem is niet langer aangepast aan de noden van een vergrijzende bevolking. Om een aantal pijnpunten weg te werken en het systeem toch betaalbaar te houden, ontwikkelde het KCE een omvattend nieuw kader voor een toekomstige ziekenhuisfinanciering, gebaseerd op drie grote pijlers:

 

  1. Uitbreiding en verfijning van de bestaande forfaitaire financiering per opname, meer gebaseerd op reële kosten en oprichting van een investeringsfonds in elk ziekenhuis, medebeheerd door de artsen en de directie.
     

  2. Hervorming van de vergoeding van de specialisten, met een herstelling van het evenwicht tussen het inkomen en de reëel gepresteerde inspanningen, en het afschaffen van de afhoudingen op de erelonen.
     

  3. Het aanpassen van het aantal en het type bedden aan de behoefte van elke ‘zorgregio’, en het voorbehouden van complexe zorg voor gespecialiseerde referentiecentra.

 

Het gaat alleszins om een ambitieus voorstel dat evenwel niet op de bijval kan rekenen van het grootste artsensyndicaat, de Bvas. Vraag is dan ook of het politiek haalbaar blijkt.

 

 

Voor verdere inlichtingen over de all-infinanciering zie M. Pirson en P. Leclercq, HE78.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.