Meer dan 250 prominenten pleiten voor ambitieus klimaat- en natuurbeleid

Ruim 250 wetenschappers, bekende Belgen en burgerbewegingen roepen de politieke onderhandelaars in een open brief van 11.11.11, Bond Beter Leefmilieu en Canopea op om werk te maken van een ambitieus klimaat- en natuurbeleid. "Vandaag politieke moed tonen betekent morgen een veiligere, welvarende wereld. We roepen de onderhandelaars op om de vastberadenheid en ambitie te tonen om deze crisis aan te pakken", klinkt het.

De regeringsonderhandelaars namen tussen 3 en 11 augustus een pauze. Dat terwijl de klimaatopwarming "geen vakantie" neemt en zich in een stroomversnelling bevindt, stellen de briefschrijvers. Er wordt onder meer verwezen naar de zware overstromingen in Voeren eerder dit jaar en het kle tsnatte voorjaar, met rampzalige gevolgen voor de landbouw.

"Toch is dit slechts een voorbode van wat ons te wachten staat bij verdere opwarming. De wetenschap is glashelder. Iedere fractie van een graad extra opwarming heeft verwoestende gevolgen voor onze ecosystemen, volksgezondheid en economieën wereldwijd. Naar schatting kan de klimaatcrisis België jaarlijks meer dan 9,5 miljard euro kosten door extreme weersomstandigheden", luidt het in de brief.

Daarom zou klimaat een topprioriteit moeten zijn. Uit de gelekte nota's blijkt volgens de briefschrijvers echter eerder een herziening en het in twijfel trekken van reeds bestaande klimaatafspraken. Bovendien doen België en Vlaanderen momenteel al niet hun deel, klinkt het. "Deze nalatigheid is ecologisch, economisch en sociaal onverantwoord." Bovendien is ook het draagvlak bij de bevolking er, klinkt het in de brief.

"Er is dus geen enkele reden om de klimaattransitie en natuurherstel niet bovenaan de agenda te zetten", besluit de brief.

De brief werd ondertekend door onder anderen presentatrice Francesca Vanthielen, ex-weerman Frank Deboosere, 11.11.11-directrice Els Hertogen, algemeen secretaris van ABVV Miranda Ulens en klimaatwetenschappers Valerie Trouet en Wim Thiery.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.