Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) en Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) hebben woensdag het officiële startschot gegeven voor de Green Deal Duurzame Zorg. Daarbij gaat de zorgsector de komende drie jaar aan de slag om de zorg in Vlaanderen duurzamer te maken. Al meer dan honderd organisaties tekenden in op de oproep om acties te ondernemen.
De zorgsector draagt voor ongeveer vijf procent bij aan de totale uitstoot van broeikasgassen. Die uitstoot verlagen is een van de speerpunten van de Green Deal Duurzame Zorg. Daarnaast is het belangrijk dat de zorgsector zuiniger en circulair omgaat met materialen en zo minder afval produceert. Ook is de vermindering van de aanwezigheid van geneesmiddelen in Vlaamse waterlopen een doelstelling van het project.
Het is al de dertiende Green Deal die in Vlaanderen officieel van start gaat. Het gaat om een vrijwillige overeenkomst tussen (privé)partners en de Vlaamse overheid. Daarbij wordt iedereen in de brede zorgsector opgeroepen om concrete en duurzame acties op poten te zetten. Zo gaat het onder meer over energievriendelijke infrastructuur, een systeem voor slim afvalbeheer of het vermijden van voedselverspilling binnen het ziekenhuis.
Met ruim tweehonderd aanwezigen werd woensdag het startschot gegeven van de Green Deal Duurzame Zorg in het AZ Groeninge in Kortrijk, dat zelf ook enkele duurzame acties onderneemt. Het project loopt nog tot eind 2026. In totaal hebben 150 organisaties al ingetekend op de Green Deal Duurzame Zorg. Andere organisaties kunnen nog tot 15 maart 2024 aansluiten.
> De zeven zonden van de zorg: hoog tijd voor een Green Deal (Marc Van Uytven)