De kamercommissie Gezondheid is het dinsdagvoormiddag na ruim 2 uur debatteren nog niet definitief eens geraakt over de planning van een reeks hoorzittingen rond een eventuele verplichting van het coronavaccin. Niet alleen de sprekers die uitgenodigd zouden worden zijn een bron van discussie, ook de krappe timing veroorzaakt hier en daar wrevel. En het feit dat huisartsen en kinderartsen niet gehoord worden.
De vraag of het coronavaccin al dan niet verplicht moet worden voor de volwassen bevolking klinkt nu al maanden. De kwestie verdeelt niet alleen de samenleving, ook binnen de regering liggen de meningen uiteen. De Kamer besliste vorige week om in eerste instantie een breed debat te voeren binnen de commissie Gezondheid. Die zal hoorzittingen met experten uit verschillende domeinen organiseren, om dan eventueel over te gaan tot een wetgevend initi atief.
Maar de organisatie van die hoorzittingen loopt niet van een leien dakje, bleek vanochtend. Een voorstel van commissievoorzitter Thierry Warmoes (PVDA) met achttien sprekers, geselecteerd uit de ruim 70 namen die de verschillende fracties hadden doorgegeven, leidde tot een urenlange discussie.
Zo stipte het Vlaams Belang meermaals aan dat maar één van de negen namen die de partij naar voren had geschoven de definitieve lijst heeft gehaald, terwijl andere, vaak kleinere fracties, veel meer experten kunnen horen. Bovendien is het voorstel niet evenwichtig samengesteld tussen voor- en tegenstanders, zei fractieleidster Barbara Pas. "De lijst moet op zijn minst aangevuld worden als we het debat écht grondig willen voeren."
N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter benadrukte dan weer dat een aantal disciplines niet aan bod komen in het voorstel. Het gaat onder meer om huisartsen, kinderartsen en experten aansprakelijkheidsrecht.
Timing
Naast de namen veroorzaakte ook de timing wrevel. Op de conferentie van voorzitters is afgesproken om de werkzaamheden bij voorkeur voor de krokusvakantie af te ronden, maar dat laat volgens de oppositie te weinig tijd. "Op dit moment is één vaccin verplicht in ons land (tegen polio, red.), en dan zouden we op twee weken tijd op basis van een lijst van sprekers waar de oppositie niet mee akkoord gaat, beslissen om er nog een te verplichten. Op basis hiervan kunnen we geen gedragen voorstel doen", zei Depoorter.
De meerderheidspartijen konden zich wel vinden in het voorstel van de voorzitter, al klonk het onder meer bij Barbara Creemers (Groen) ook dat er inderdaad nog wat expertises ontbreken. Karin Jiroflée (Vooruit) wilde vooral snel tot een vergelijk komen, zodat de hoorzittingen van start kunnen gaan. "We vertrekken van een voorstel, en eindigen twee uur later in chaos. Ik weet niet wat wij hier nog zitten te doen."
Na 2,5 uur debatteren kwam er nog geen definitieve consensus uit de bus. Op voorstel van Warmoes krijgen de fracties nu tot morgen 12 uur de tijd om de basislijst van sprekers aan te vullen, om de knoop daarna finaal door te hakken. Zoals het er nu voor staat zouden de hoorzittingen volgende week woensdag en in de week daarna op maandag, woensdag en vrijdag plaatsvinden, al krijgt dat nadien mogelijk nog een vervolg als de commissie beslist dat er nog sprekers moeten worden gehoord.
Daarnaast zouden ook de sociale partners en coronacommissaris Pedro Facon apart worden gehoord.
Op de basislijst figureren nu onder meer professor en directeur van het Vaccine Confidence Project Heidi Larson, epidemioloog Marius Gilbert, dokter Wouter Arrazola De Onate, motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste, klinisch bioloog Emmanuel André, viroloog Johan Neyts en psychiater Dirk De Wachter.