Begin 2024 startte het operatiekwartier van AZ Sint-Blasius (Dendermonde-Zele) met het scheiden van het PMD-afval en de gebruikte blauwe sterilisatiedoeken, van de rest van het OK-afval. Dagelijks gaat het om gemiddeld 12 kg aan PMD en 11 kg aan doeken. Dankzij de afvalscheiding wordt op jaarbasis ruim 5.000 kg restafval minder verbrand: een grote positieve impact op de ecologische voetafdruk van het ziekenhuis.
Om in aanmerking te komen voor recyclage, dienen de gebruikte blauwe doeken een manuele verwerking te ondergaan. Sinds oktober werkt AZ Sint-Blasius hiervoor samen met Blijdorp. De gebruikte sterilisatiedoeken worden door de dienst logistiek van AZ Sint-Blasius twee keer per week naar Blijdorp gebracht, een rit van 500m, letterlijk om de hoek. Een win-win: de geringe afstand beperkt de ecologische voetafdruk van het transport tot een minimum, en de deelnemers van Blijdorp zijn fier dat ze kunnen meewerken aan deze opdracht.
“AZ Sint-Blasius voert een actief milieu- en klimaatvriendelijk beleid”, zegt Karen Pieters, algemeen directeur. “We zetten in op bewustwording en leveren inspanningen om de ecologische voetafdruk van onze activiteiten te beperken. In 2023 ondertekenden we de Green Deal voor duurzame zorg van de Vlaamse overheid. Sindsdien verhoogden we onze inspanningen en tellen we tal van duurzaamheidsprojecten.
Groen engagement
We zijn er trots op dat dit initiatief is ontstaan op de werkvloer, dankzij de betrokkenheid en het groene engagement van onze artsen en medewerkers.”
Ook Blijdorp draagt ecologie hoog in het vaandel. In het nieuwe beleidsplan is het een belangrijke pijler. “In deze wegwerpmaatschappij is het een logische stap dat we milieubewust leren werken en naast onze medewerkers, ook de deelnemers attent maken op het afval dat we produceren en het belang van recyclage” zegt Sonja De Wolf, directeur organisatie Blijdorp.
In het semi-atelier van Blijdorp helpen de deelnemers met een verstandelijke beperking aan deelhandelingen van bedrijven, die niet machinaal kunnen worden gedaan. Dit altijd op het eigen tempo, zonder druk of tijdslimieten.
In dit project met AZ Sint-Blasius worden eerst de labels en stickers van de doeken verwijderd. Vervolgens worden de doeken opgeplooid. Een machine perst de doeken tot balen, die in een folie worden gewikkeld, klaar voor ophaling en recyclage. De ophaling en verdere verhandeling gebeurt door EnAdviS. De doeken worden uiteindelijk verwerkt tot polypropyleen, een basisproduct waarmee de auto-industrie dashboards fabriceert.
“De gasten doen het werk heel graag”, zegt Kathleen Adam, begeleider dagondersteuning en semi-atelier bij Blijdorp . “Wanneer de auto van AZ Sint-Blasius het domein oprijdt zijn ze direct bereid om de nieuwe lading doeken mee te helpen uitladen. De stickers verwijderen is zo geliefd in heel het dagcentrum dat alle groepen spontaan meewerken. Het is voor de gasten belangrijk dat ze verantwoordelijkheid dragen voor een taak en zich nuttig voelen. Ze zijn graag doelbewust aan het werk voor een groter geheel van onze maatschappij.”
De samenwerking tussen AZ Sint-Blasius en Blijdorp vormt een krachtig voorbeeld van hoe ecologische duurzaamheid en sociale tewerkstelling hand in hand kunnen gaan.
Meer info over duurzaamheid in AZ Sint-Blasius vindt u hier.
Meer info over het semi-atelier van Blijdorp staat hier.