Net geen negen miljoen mensen die in ziekenhuizen of andere verzorgingsinstellingen in Europa zijn opgenomen, lopen daar een infectie op. Dat stelt het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC, Europees Centrum voor het controleren en voorkomen van ziektes). Het centrum publiceerde die bevinding in verband met de jaarlijkse Europese dag voor het bewustzijn van antibiotica. Veelvoorkomende infecties zijn longontstekingen en bloedvergiftigingen in ziekenhuizen en blaasinfecties in de andere instellingen. Die infecties zijn vaak goed behandelbaar, maar hebben soms ernstige gevolgen.
Het ECDC schat dat dagelijks één op de vijftien patiënten in Europese ziekenhuizen en één op de 26 van degenen die voor lange(re) duur in verzorgingscentra vertoeven minstens één infectie oplopen die verband houdt met de gezondheidszorg zelf. Veel van die infecties worden veroorzaakt door bacteriën die tegen veel geneesmiddelen resistent zijn. In verzorgingsinstellingen voor de lange duur worden soms anti-microbeproducten toegediend om infecties, bijvoorbeeld van de urinewegen, te voorkomen. Nochtans "is er geen bewijs over de effectiviteit van antimicrobiële middelen wanneer die uitgebreid aan oudere patiënten worden toegediend", stelt het rapport.
Andrea Ammon, directeur van het vlakbij Stockholm gevestigde ECDC, vindt een voorzichtiger gebruik van antibiotica noodzakelijk. Eerder deze maand publiceerde het Centrum een studie waaruit zou moeten blijken dat resistente bacteriën jaarlijks in Europa naar schatting 33.0000 doden eisen. "Veel van die overlijdens kunnen wij voorkomen door het onnodige gebruik te stoppen van anti-microbeproducten in de gezondheidssector en de landbouw", liet Europees commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis in een communiqué weten. Het ECDC benadrukte dat die producten "voorzichtig" moeten worden aangewend, door ze enkel wanneer noodzakelijk te gebruiken, met de gepaste dosis, de gepaste tussenpauzes en dito duur van het gebruik.