Halfweg pilootproject incentive biosimilars: er is meer nodig

Om het gebruik van biosimilaire geneesmiddelen te stimuleren geldt sinds januari 2019 een pilootproject voor het voorschrijven van 2 specifieke biosimilars: adalimumab en etanercept. Voorschrijvende artsen kunnen een extra financiële prikkel krijgen als zij tegen eind 2019 voor beide geneesmiddelen een bescheiden doelstelling hebben gehaald (5%, 10% of 20% van hun totale voorschrijfgedrag over een volledig jaar voor deze 2 geneesmiddelen samen). De stimulans kwam er omdat het gebruik van biosimilars in België nog steeds uiterst laag ligt, waardoor de Belgische ziekteverzekering belangrijke besparingen dreigt mis te lopen. Het RIZIV zette daarom dit pilootproject op, goedgekeurd door de Nationale Commissie Artsen - Ziekenfondsen in december 2018. In juni publiceerden toonaangevende biosimilar-geneesmiddelenbedrijven nog een open brief aan Minister De Block om de aandacht voor biosimilaire geneesmiddelen op de Belgische markt niet te verslappen. 

De tussentijdse resultaten van het proefproject tonen dat het licht de goede richting uitgaat, maar het gebruik van biosimilars in België nog steeds te traag verloopt”, stelt Pieter Boudrez, directeur Public Affairs bij Medaxes. Op dit moment haalt adalimumab, reeds sinds november 2018 op de markt, een uptake van 7,1%. Ter vergelijking, in Duitsland haalde adalimumab al in mei 2019 40% marktaandeel. En het aandeel blijft daar stijgen. Voor etanercept klokt de verkoop in België af op 16,5%, matige resultaten voor een biosimilar die al sinds 2016 op de markt is. Belangrijk om aan te stippen is dat artsen die nog niet op de doelstelling zitten met hun voorschrijfgedrag nog in de tweede jaarhelft een inhaalbeweging kunnen maken. 

Boudrez besluit: “Voorschrijvende artsen kunnen daarnaast de komst van nieuwe biosimilars als opportuniteit zien om mogelijk de behandelingsrichtlijnen te herbekijken binnen elk toepasselijk ziektedomein. Het actualiseren van die richtlijnen kan de voorschrijfopties namelijk vergroten of beperkingen erop ongedaan maken. Er zal beleidsmatig meer nodig zijn om biosimilars in België tot een succes te maken. Een integraal beleidsplan per biosimilar is hoogstnoodzakelijk, vooral met het zicht op het volgende regeerakkoord.” 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.