In Normandië bekampt men het artsentekort met rollende dokterspraktijken. Omdat er een schrijnend gebrek is aan huisartsen op het platteland, komt de "Doctobus" nu naar de dorpen - op vaste afspraken en tijden. In de Provence maakt de 'Gynécobus' opgeld.
Burgemeesters in Frankrijk moeten creatief zijn om de medische zorg voor hun burgers te waarborgen door 'le désert médical'. Steeds meer gemeenten richten daarom rijdende doktersposten op - waaronder die in Evreux in Normandië.
In deze stad met ongeveer 50.000 inwoners is onlangs een bus of motorhome omgebouwd tot dokterspost: zes huisartsen, van wie er vijf al met pensioen zijn, en twee assistenten bezoeken de omliggende dorpen. Sommige plaatsjes daar - in totaal ongeveer 13.000 tot 15.000 inwoners - hebben al jaren geen plaatselijke huisarts meer.
De burgemeester van Evreux, dokter Guy Lefrand, die zelf spoedarts is, heeft ongeveer twee jaar moeten onderhandelen met de ziekenfondsen en de gezondheidsautoriteiten om de "Doctobus" op te richten. Die moet de spoedeisende hulp van het ziekenhuis en de vaak volgeboekte doktersposten in de stad ontlasten. Excessief lange wachttijden terugdringen is een hoofdopdracht van de Doctobus.
Controlecentrum
Patiënten mogen alleen in de "Doctobus" stappen na een telefonische afspraak met een controlecentrum: Er zijn vaste afspraken en tijden voor elk dorp - vergelijkbaar met de dienstregeling van een gewone bus. In de bus worden patiënten behandeld tegen het normale tarief. Een groot deel van de artsentaken houdt vernieuwingen in van lopende voorschriften.
In totaal heeft Evreux 200.000 euro uitgetrokken voor de ombouw en uitbreiding van de minibus. Voor de exploitatie- en personeelskosten is 100.000 euro per jaar begroot. Eind dit jaar willen de ziekenfondsen en de gemeente een eerste balans opmaken om de economische efficiëntie, maar ook de medische vraag naar het aanbod te controleren.
"We hadden gehoop dat we dit soort geneeskunde hier niet meer moesten beoefenen, maar we hebben aanvaard dat huisartsgeneeskunde hier nooit meer zal zijn zoals vroeger", getuigt een van de deelnemende artsen.
"Gynécobus"
Soortgelijke initiatieven ontwikkelen zich ook in andere regio's. Zo heeft de gynaecoloog Dr. Olivier Marpeau uit Aix-en-Provence onlangs een "Gynécobus" opgezet waarin hij samen met een vroedvrouw behandelingen, consulten en screenings aanbiedt in het Provençaalse gebergte. De bus wordt beschouwd als een mobiele afdeling van het ziekenhuis van Brignoles.
In totaal 18 praktiserende gynaecologen en 17 verloskundigen werken één tot twee dagen per maand in de bus tegen een vast dagforfait van 250 euro. Dat bespaart patiënten lange reizen naar een gynaecologiepraktijk. Ze kunnen ook een beroep doen op preventieve diensten tijdens hun afspraken in de bus. De bus wil immers de 'ongelijkheden' tegengaan bij de screening van bepaalde aandoeningen. Ook daar wil men de plattelandsgeneeskunde 'heruitvinden'.