Ruim 5.000 voltijdsequivalenten betaald door zorgpersoneelsfonds

Meer dan 5.000 jobs in ziekenhuizen, thuisverpleging en wijkgezondheidscentra worden betaald door het zorgpersoneelsfonds. Dat blijkt uit een balans van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Het parlement richtte het zorgpersoneelsfonds in 2019 op om het tekort aan arbeidskrachten in de sector aan te pakken en de werkdruk te verlagen. Het dient niet alleen om te voorzien in meer verpleeg- of zorgkundigen, maar ook in extra ondersteunend personeel met logistieke of administratieve taken.

In de ziekenhuizen werden zo 4.862 bijkomende voltijdsequivalenten gecreëerd. "Bij 75 procent van de aanwervingen gaat het om verpleegkundigen of zorgkundigen", zegt het kabinet-Vandenbroucke vrijdag. "Algemeen geeft 87 procent van de ziekenhuizen een nettotoename van het personeel aan."

Ook in de thuisverpleging en de wijkgezondheidscentra kwamen er - in mindere mate - banen bij. Over de hele sector gezien, leidde het fonds tot meer dan 5.000 extra voltijdsequivalenten.

Jaarlijks gaat 402 miljoen euro naar het zorgpersoneelsfonds. In juli vorig jaar voorzag de federale regering eenmalig in 20 miljoen euro extra en ook bij de begrotingscontrole vorige maand maakte ze nog eens bijkomend 20 miljoen euro vrij.

Met het geld gebeuren niet alleen bijkomende aanwervingen, ziekenhuizen financieren er ook (medische) apparatuur, ergonomisch materiaal of zelfs psychologische ondersteuning voor het personeel mee. Daarnaast gaan ook middelen uit het fonds naar opleidingen en het omvormingstraject 'Kies voor de zorg'.

Jaarlijks scholen ongeveer 1.000 mensen zich om tot verpleeg- of zorgkundige. Dat gebeurt niet alleen via 'Kies voor de zorg', maar ook via het al langlopende 'Project 600' voor niet-verpleegkundigen in de gezondheidssector. Zij komen er boven op de instroom via het reguliere onderwijs.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.