Het tekort in de sociale zekerheid voor werknemers zal dit jaar oplopen tot 1,15 miljard euro. Dat blijkt uit een rapport van 30 april van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid waarover De Standaard en Het Nieuwsblad zaterdag berichten.
Het rapport vergelijkt de begroting die de regering-Michel maakte - maar die nooit goedgekeurd raakte - en een raming op basis van de eerste drie maanden. Daaruit blijkt dat de sociale bijdragen op de lonen van de werknemers 477 miljoen euro onder budget blijven. Dat komt vooral omdat de regering bij de opmaak van de begroting te optimistisch is geweest, maar ook omdat de arbeidsdeal minder opbrengt omdat hij niet op volle kracht is uitgevoerd.
Aan de andere kant bedragen de uitkeringen 43,5 miljard, wat 619 miljoen euro meer is dan verwacht. Vooral naar de pensioenen (+ 243 miljoen euro) en ziekte-uitkeringen (+ 194 miljoen euro) gaat fors meer geld dan begroot.
De zogenoemde evenwichtsdotatie was altijd het laatste redmiddel om de sociale zekerheid in evenwicht te brengen. Daartoe werd dan een greep gedaan in de algemene middelen. Tot 2017 gebeurde dat automatisch. Maar sindsdien is die evenwichtsdotatie gekoppeld aan voorwaarden, zoals de realisatie van budgettaire doelstellingen.
Laatste reacties
Anthony CORNELISSEN
15 mei 2019Waar zijn nu de groenen, de, de roden en de ultraroden, die deze uitgaven nog duchtig willen verhogen. Lagere pensioenleeftijd, kost extra aan pensioenen, hogere pensioenen, wanneer die kas al helemaal leeg is, je moet het maar doen, en hogere uitkeringen en meer uitkeringen met geld dat er niet is.
Zouden we niet eerst beginnen te saneren en ons hoofd bij de rekening houden.
Er moet inderdaad meer volk aan het werk, het stempelgeld moet degressief worden, zoals in de meeste buurlanden en de hoge pensioenen van de ambtenaren en de topmilitairen mogen dringend afgeroomd worden.
En door de sinterklaaspolitiek af te schaffen zullen er zowiezo minder migranten naar België komen, want waar niets te halen is, komt ook geen volk op af.
Dr. A. Cornelissen