Dr. Paul Pardon (Chief Medical Officer België), Pedro Facon (Directeur-generaal Gezondheidszorg), Jo De Cock (Administrateur-generaal RIZIV) et Xavier De Cuyper (Administrateur-generaal FAGG) hebben een gezamenlijke brief maatregelen geschreven voor alle zorgverleners over de toepassing van de richtlijnen door de gezondheidsactoren en verdere aanpak. Hier volgt de tekst.
Met ingang van 14 maart 2020 gelden richtlijnen met het oog op de annulatie en het uitstel van alle niet-essentiële consultaties, onderzoeken en ingrepen in alle algemene, universitaire en revalidatieziekenhuizen en privé-klinieken in ons land. Dat om de capaciteit te waarborgen om patiënten COVID-19 de best mogelijke zorg toe te kunnen dienen.
Deze maatregel is vervolgens door een richtlijn van Sciensano ook van toepassing verklaard op de ambulante zorg in privé-praktijken.
Dringend en noodzakelijk
Van bij het begin werd verduidelijkt dat vanzelfsprekend alle dringende en noodzakelijke consultaties, onderzoeken en ingrepen wel kunnen blijven gebeuren.
- Alle lopende levensnoodzakelijke therapieën (bv. chemotherapie, dialyse, etc) kunnen worden voortgezet.
- Behandelingen van chronische aandoeningen waarvoor uitstel zou leiden tot onomkeerbare of onaanvaardbare verergering van de gezondheidstoestand, moeten eveneens beschouwd worden als een essentiële zorgverlening.
- Behandelingen van psychische aandoeningen die volgens het klinisch oordeel dringend te behandelen zijn, zijn essentieel.
- Ook preventieve noodzakelijke handelingen zoals vaccinaties (vooral bij kinderen jonger dan 15 maanden) en neonatale screening, moeten verder worden gezet.
Het verderzetten van de zorg kan evenwel enkel mits dit in veilige omstandigheden kan plaatsvinden. Sciensano heeft daarover specifieke richtlijnen geformuleerd.
Daarnaast is het ook belangrijk dat zorgverstrekkers die ook (deels) in een ziekenhuis werken, ten allen tijde beschikbaar blijven voor hun bijdrage aan de zorgverlening daar.
Wij wensen ook te benadrukken dat burgers die gezondheidsklachten hebben ten allen tijde hun huisarts, of, indien zij nood hebben aan dringende medische hulp, de 112 moeten contacteren.
Verlenging
Op 15 april 2020 heeft de Nationale Veiligheidsraad de federale fase en een aantal algemene maatregelen tot bescherming van de volksgezondheid verlengd. De redenen daartoe houden verband met de beschikbare epidemiologische modellen en risicoanalyses, alsook de wetenschappelijke en praktische adviezen die vanuit de risicobeheersorganen aangeleverd werden. De verlenging van de algemene maatregelen impliceert dat alle maatregelen voor de gezondheidszorgsector die hierboven vermeld zijn, verlengd worden en onverkort van kracht blijven.
Wanneer wijzigingen ter zake volgen, zullen de overheden daarover een expliciete beslissing nemen en daarover communiceren.
Hoe toepassen dringende en noodzakelijke zorg?
Wij ontvangen signalen dat er enerzijds – begrijpelijke – vragen zijn bij hoe bepaalde richtlijnen correct kunnen worden toegepast, voornamelijk wat de interpretatie van dringende en noodzakelijke zorg betreft. Dit wordt mee ingegeven door een wens om zo goed mogelijk ten dienste te staan van de patiënt en zijn noden.
Anderzijds vernemen we dat op sommige plaatsen de richtlijnen bewust niet langer consequent zouden worden toegepast.
We onderstrepen nogmaals dat alle uitgevaardigde richtlijnen tot het uitstellen van niet-dringende en niet-noodzakelijke zorg van toepassing blijven tot tegenbericht. We rekenen op de verantwoordelijkheid van alle gezondheidsverstrekkers en hun representatieve organisaties om correct gevolg te geven aan deze richtlijnen en hierover te waken.
Hoofdartsen en Orde
Specifiek wat de ziekenhuissector betreft, herinneren we aan de wettelijke opdrachten van de hoofdartsen. De bevoegde inspectiediensten van onze overheidsdiensten ontwikkelen een monitoring om evoluties op het terrein te kunnen volgen, alsook zullen zij de nodige steekproeven uitvoeren. We hebben ook de Orde van Artsen verzocht om alle nuttige initiatieven te nemen die bijdragen tot een optimale opvolging van de geldende aanbevelingen.
Vanzelfsprekend begrijpen wij dat er, gezien de verlengingen van de maatregelen in de gezondheidszorgsector, vragen zijn, zowel bij gezondheidsverstrekkers als patiënten, over de definitie van concepten als “electief”, “dringend”, “noodzakelijk”, etc.
In afstemming met de bevoegde organen binnen het crisisbeheer – met name de Risk Assessment Group onder voorzitterschap van Sciensano die wetenschappelijk advies geeft, en de Risk Management Group waar alle overheden gezamenlijke, interfederale beslissingen nemen voor het crisisbeheer binnen de gezondheidszorgsector – zullen wij op korte termijn initiatief nemen om overleg te plegen met de vertegenwoordigers van de gezondheidsberoepen om na te gaan hoe de richtlijnen, rekening houdend met de huidige context, zo goed mogelijk kunnen worden toegepast.
Ook zal overleg worden gepleegd over hoe, eens de algemene maatregelen afgebouwd of stopgezet worden, de reguliere activiteiten stelselmatig opnieuw kunnen worden opgebouwd en hernomen. Dit overleg zal in eerste instantie gebeuren via de Raden voor de gezondheidsberoepen die bestaan in uitvoering de Wet betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen.
Indien u vragen heeft bij deze brief kan u gbbu-covidrequests@health.fgov.be contacteren.
Dank
Tot slot willen wij uitdrukkelijk onze dank en steun uitspreken voor u allen. Wij weten dat u met bijzondere uitdagingen worden geconfronteerd. Wees verzekerd dat wij alles zullen doen dat in onze mogelijkheid ligt om u daarbij zo goed mogelijk te ondersteunen. Wij danken u alvast voor uw medewerking,
Dr. Paul Pardon, Chief Medical Officer België
Pedro Facon, Voorzitter van de Risk Management Group Directeur-generaal Gezondheidszorg FOD VVL
Jo De Cock, Administrateurgeneraal Riziv
Xavier De Cuyper, Administrateurgeneraal FAGG
Laatste reacties
Michel INGELS
17 april 2020Er is een duidelijke toename van het aantal patiënten die (veel) te laat naar het ziekenhuis komen wegens de covid-maatregelen, met ernstige collateral damage als gevolg: zware verwikkelingen (op dit ogenblik bvb. veel meer amputaties bij vaatlijden) en vermijdbare overlijdens die niet rechtstreeks het gevolg zijn van de pandemie (bvb. plotse dood bij hartpatiënten buiten het ziekenhuis).
Onze ziekenhuizen zijn thans goed georganiseerd en getraind tegen Covid; het is perfect mogelijk geworden om op medisch, wetenschappelijk en epidemiologisch verantwoorde wijze een aangepast aantal patiënten op te vangen voor raadplegingen en onderzoeken, en hogervermelde collateral damage te beperken.
Verder zijn wij een grote achterstand aan het opbouwen in uit te voeren diagnostische onderzoeken, die op het ogenblik van de versoepeling van de maatregelen in de ziekenhuizen lange wachtlijsten zal veroorzaken, met als gevolg nog bijkomende collateral damage.
Voor talrijke patiënten is verder uitstel gevaarlijker aan het worden dan de huidige epidemie, en hun opvang kan verzekerd worden zonder onverantwoord risico op verspreiding van het virus: waarop wacht men eigenlijk ?
Koen VAN BELLE
17 april 2020Is nogal duidelijk.
De voorbije dagen probeerde deze en gene al op persoonlijk initiatief te decreteren dat de activiteit in zijn/haar ziekenhuis stilaan zou heropgestart worden.
Het is duidelijk dat persoonlijk initiatief ondergeschikt is aan de directieven van de hogere gezondheidsinstanties en dat er weinig ruimte is voor ontsporing.
De huidige crisis vereist deze maatregelen.
Dit aan uw laars lappen is niet alleen onwettig maar ook niet deontologisch, ethisch bedenkelijk en als we het helemaal op de spits drijven regelrechte concurrentievervalsing.
De hoger instanties moeten dus in het belang van zij die het spel correct proberen te spelen, kort op de bal spelen en ingrijpen waar nodig.
Frank COMHAIRE
17 april 2020op grond van welk objectief criterium zullen de maatregelen worden aangepast? Voornamelijk voor fragiele patienten die chronische behandeling nodig hebben is de toestand schrijnend (denk aan diabetici die nauwkeurig moeten worden opgevolgd, bijvoorbeeld)!