UZ Brussel roept op om schade te vermijden, veroorzaakt door uitstel zorg: 'Schrijnend'.

Artsen van het Centrum voor Hart- en Vaatziekten hebben de afgelopen week een aantal patiënten gezien die door het uitstellen van noodzakelijke zorg in een catastrofale situatie zijn terechtgekomen. Zij roepen daarom huisartsen en cardiovasculaire patiënten op om alert te zijn voor alarmsignalen zoals pijn achter het borstbeen, tintelingen in de ledematen, plots niet kunnen spreken, ... zodat tijdig kan worden ingegrepen.
 
"Zo heeft één patiënt een beenamputatie moeten ondergaan door te lang gebrek aan zuurstoftoevoer door vernauwing van de slagader, één patiënt is door een beroerte permanent verlamd en een andere patiënt is tijdens het transport naar de operatiezaal overleden door een aneurysma."

"Dit zijn schrijnende verhalen, want die laatste patiënt had door eerder naar het ziekenhuis te komen, bij de eerste klachten (steken in de rug drie dagen ervoor), na een ingreep in principe een dag later het ziekenhuis kunnen buitenwandelen," aldus prof. Erik Debing, diensthoofd Vaatheelkunde in het Centrum voor Hart- en Vaatziekten van het UZ Brussel.

Indirecte schade groter dan directe? 

Wanneer patiënten uit vrees voor corona hun noodzakelijke zorg te lang uitstellen, zou het aantal non-COVID-19 overlijdens in deze coronatijden het aantal sterfgevallen door COVID-19 wel eens kunnen overstijgen. Dit kan door tijdig in te grijpen vermeden worden. 

Voor het eerst daalde ook het aantal Covid-19 opnames in het UZ Brussel, wat de indruk versterkt dat we niet ver van de piek zitten voor heel België. Vandaag stabiliseerde het aantal opnames federaal zich alvast verder.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.