Twee Vlaamse ziekenhuizen zitten mee vooraan: UZ Leuven (45) en UZ Gent (113). Het eerste Brusselse ziekenhuis vinden we terug op 135 (Erasme) en ook UCL zit nog in de top 250. Speciaal was dat het klassement dit keer terugblikte op de covid-19-jaren. Er is ook een specifieke rangijst opgesteld van de beste 24 Belgische ziekenhuizen volgens Newsweek. Die is met 20 Nederlandstalige ziekenhuizen zeer Vlaams gekleurd.
Hieronder de top-24 beste Belgische ziekenhuizen.
Bij de top-tien vinden we hier enkele algemene ziekenhuizen die niet veel moeten onderdoen voor een aantal UZ's: AZ Groeninge Kortrijk, OLVZiekenhuis Aalst en AZ Maria Middelares Gent. Sowieso is het verschil tussen de tiende en de 24ste plaats miniem qua percentage.
Zeker een richtinggevende tabel, maar vorig jaar wees dr. Filiep Bataillie (hoofdarts AZ Herentals) er fijntjes op dat de methodologie althans voor ons land niet helemaal waterdicht was. Voor België baseerde Newsweek zich toen uitsluitend op nationale en internationale aanbevelingen en op Google-scores, niet op de KPI's zoals daar zijn:
- Gegevens over de kwaliteit van zorg voor specifieke behandelingen
- Gegevens over hygiënemaatregelen en patiëntveiligheid
- Gegevens over het aantal patiënten per arts / per verpleegkundige
Die KPI's bleken toen niet beschikbaar voor ons land...
Uitmuntendheid
Het is intussen al de vierde jaarlijkse ranglijst van 's werelds beste ziekenhuizen door Newsweek. Dr. Gary S. Kaplan, voorzitter en CEO van het Virginia Mason Health System in Seattle: "De pandemie heeft het wereldwijde tekort aan personeel in de gezondheidszorg verergerd, vooral in de verpleging."
De resultaten tonen een opmerkelijke dwarsdoorsnede van uitmuntendheid over de hele wereld, aldus Newsweek: eenentwintig landen zijn vertegenwoordigd in de wereldwijde top 150. De VS gaat aan kop met 33 ziekenhuizen, gevolgd door Duitsland met 14; Italië en Frankrijk met elk 10; en Zuid-Korea met 8. In totaal zijn er 13 nieuwe ziekenhuizen in de top 100 van dit jaar. Tot de grootste stijgers ten opzichte van de ranglijst van vorig jaar behoorden nummer 14 Universitätsspital Basel, dat vorig jaar 35 was; nummer 28 Northwestern Memorial Hospital (58 in 2021); nummer 43 Seoul's Samsung Medical Center (73) en nummer 59 New York's NYU Langone Hospitals (86).
Het eerste Europese ziekenhuis vinden we terug op plaats 5: het Charité-ziekenhuis van Berlijn. Bij de kleinere Europese landen trekt Denemarken de kop met het Aarhus-ziekenhuis (19).
Vele medische instellingen worstelden met deze en andere uitdagingen in de loop van de pandemie, maar wat de toonaangevende ziekenhuizen in de wereld onderscheidt, is hun voortdurende vermogen om patiëntenzorg van de hoogste kwaliteit te bieden en kritisch medisch onderzoek te doen, zelfs terwijl ze zich concentreerden op de strijd tegen Covid, luidt het in Newsweek.
De ziekenhuizen die het best hebben gepresteerd tijdens de pandemie zijn de ziekenhuizen die hebben geleerd sneller te werken door beter te communiceren en interne silo's af te breken, luidt het nog.
De ranglijsten van dit jaar vertegenwoordigen een uitgebreid universum, met drie nieuwe landen op de lijst - Colombia, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten - wat het totaal op meer dan 2.200 ziekenhuizen in 27 landen brengt.
Laatste reacties
Michiel VAN BETSBRUGGE
07 maart 202211.ziekenhuis Oost Limburg : ligt niet in Antwerpen