Het akkoord dat de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid en de belangrijkste vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie, Catherine Rutten (CEO pharma.be) en Joris Van Assche (afgevaardigd bestuurder, Febelgen), op 27 juli ondertekenden, is uniek te noemen. Eerst en vooral omdat het de toegang tot innoverende behandelingen en de betaalbaarheid van het systeem wil koppelen aan de versterking van de industrie als vooraanstaande speler op vlak van R&D, en aan de behoefte aan stabiele perspectieven voor de verschillende betrokkenen. Ook de reikwijdte en de programmatische samenhang en de algemene strategische visie zijn nieuw. Hier volgen, per onderdeel, de belangrijkste maatregelen.
“In het rapport van het KCE wordt gezondheid, zoals wel vaker, gezien als een basisrecht dat enkel geld kost en niet als een investeringsopportuniteit. Voor de overheid en de ziekenhuisdirecteurs mag en kan de vraag niet alleen zijn ‘Hoe kunnen we de kosten verminderen?’. De vraag moet veeleer zijn ‘Hoe kunnen we verantwoord investeren?’. Het debat moet dus eerst op een hoger niveau worden gebracht en de hervorming van de financiering moet worden gelinkt aan de hervorming van het gezondheidszorgsysteem en zelfs het overheidssysteem in zijn geheel.”
[1. Voorzitter van het Centre Universitaire de Gestion, Economie et Droit appliqués aux Institutions de Soins et de Santé (GEDIS asbl). 2. Directrice van het Centre de recherche Economie de la Santé, Gestion des Institutions de Soins et Sciences infirmières, Ecole de Santé Publique, ULB] We werken al verschillende jaren aan een onderzoeksprogramma gericht op het berekenen van de kostprijs van ziekenhuisverblijven en van aandoeningen (PACHA-project). Om de kosten van de behandeling van de patiënten te bepalen, is het wenselijk om de kostprijs van de medische handelingen te kennen. Daarvoor bestaan er verschillende berekeningsmethodes. In dit artikel concentreren we ons op de kosten van de handelingen in de medische beeldvorming, omdat deze activiteit belangrijk is en de gebruikte methodologie geen slecht voorbeeld voor de kostenberekening in verschillende andere medische disciplines. De steekproef die aan de basis ligt van de in 2010 uitgevoerde studie bestaat uit 11 afdelingen medische beeldvorming van algemene ziekenhuizen. Published ahead of print.
Healthcare Executive Nr 86
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...