Vandaag zijn er 2.632 bedden onbenut in Belgische ziekenhuizen. En zelfs nog meer volgens sommige belanghebbenden in de sector. Dat is nog altijd 5% van het totaal van 51.444 beschikbare plaatsen in de instellingen van het land, volgens de cijfers van de FOD Volksgezondheid, die vanochtend door de RTBF werden overgenomen.
Bijna de helft van de onbenutte bedden bevindt zich in Vlaanderen. Volgens de RTBF was maandag in Brussel 16% van de bedden voor intensieve zorg gesloten, tegenover 3% in Oost- en West-Vlaanderen. In de afgelopen vier maanden is tussen 4% en 6% van de ziekenhuisbedden gesloten, met een record van 3230 leegstaande bedden op 16 augustus. Daarentegen waren er op 16 november "slechts" 2192 bedden onbenut. Op de intensive care varieerde het percentage leegstaande bedden van 6% tot 11%.
In De Tijd liet Marcel Van der Auwera van de FOD Volksgezondheid weten dat vooral de Oost-en West-Vlaamse ziekenhuizen aan de alarmbel trekken, maar ook het UZ Leuven liet gisteren al weten dat het niet-dringende onderzoeken en operaties moest uitstellen. Rond deze tijd van het jaar is die werkwijze overigens niet ongewoon.
Bij een blik op de cijfers lijkt er niet echt een probleem: 3.600 bedden zijn vrij, maar ruim 2.500 zijn dus 'gesloten'. Dat komt volgens Van der Auwera om dat de piek vandaag wordt veroorzaakt door een specifiek patiëntenbestand dat druk zet oop een beperkt aantal verpleegafdelingen: geriatrie, pediatrie en longafdelingen. Ziekenhuizen moeten binnenshuis daarom vaak puzzelen.
Voor Yves Smeets, het hoofd van Santhea, is de situatie problematisch: "Vóór Covid konden we ons redden. Sindsdien heeft veel personeel de acute zorg verlaten. Sommigen van hen zijn ook met ziekteverlof. We sluiten bedden om volledige patiëntenzorg te kunnen blijven bieden. Het enige gevaar is dat de wachtlijsten langer worden, vooral voor geplande operaties.