Algemene Raad Riziv keurt unaniem begroting gezondheidszorg goed

Die begroting 2023 bedraagt ruim 35 miljard. De groeinorm blijft dan op 2,5%, maar wordt in 2024 teruggebracht tot 2%, bevestigde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

In het algemeen zeggen de ziekenfondsen blij te zijn "dat de regering rekening heeft gehouden met de drie belangrijkste prioriteiten van het Verzekeringscomité van 3 oktober jongstleden: de financiële toegankelijkheid van de zorg, de fysieke toegankelijkheid van de zorg en het welzijn van de zorgverlener".

De goedgekeurde begroting bevat onder meer een bedrag van 100 miljoen euro ter compensatie van de kosten van inflatie en de stijging van de energieprijzen voor geconventioneerde artsen. Nog eens 25 miljoen is specifiek bestemd voor geconventioneerde kinesitherapeuten. 

De maximale eigen bijdragen voor de maximale vergoeding (MAF) worden in 2023 niet geïndexeerd. "Dat is een uiterst belangrijke beslissing om patiënten te beschermen", zegt minister Vandenbroucke (Vooruit). Hij schat dat de uitzonderlijke maatregel zo'n 665.000 huishoudens zal beschermen tegen stijgende ziektekosten, waaronder 450.000 met een chronisch zieke. Deze maatregel is bijzonder bevredigend voor de ziekenfondsen, die hem omschrijven als een "overwinning voor een betere patiëntenbescherming ten bedrage van 55 miljoen."

Daarnaast is een extra investering van 95 miljoen beschikbaar gesteld voor een betere vergoeding van brillen (door de dioptriegrens te verlagen tot 6 voor de vergoeding van brillenglazen), betaalbaarder tandheelkundige zorg (gratis tandheelkundige zorg wordt mogelijk tot 19 jaar, in plaats van de huidige 18 jaar, de leeftijdsgrens voor de vergoeding van preventieve mondonderzoeken is geschrapt, enz. ). Verder een vermindering van de vervoerskosten voor patiënten in de context van de samenwerking tussen ziekenhuizen, maar ook voor een betere verzorging en levenskwaliteit van kankerpatiënten (vergoeding van hoofdhuid- en hand/voetkoeling, aanpassing van de nomenclatuur om de kosten van pruiken of andere alternatieven in geval van haarverlies te dekken, ondersteuning van zorgteams voor jonge kankerpatiënten). 

Buiten het zorgverzekeringsbudget is een budget van 80 miljoen gepland om ziekenhuizen in de eerste helft van 2023 te compenseren voor hun energiekosten. Uiterlijk op 30 juni 2023 zal een evaluatie worden uitgevoerd om te bepalen of als gevolg van de energieprijzen extra middelen moeten worden vrijgemaakt. Aangezien men patiënten wil beschermen, betekent deze begroting dat ziekenhuizen die ervan willen profiteren, de hogere verwarmingskosten niet kunnen doorberekenen aan patiënten via hogere tarieven of kamertoeslagen. Het bedrag wordt toegekend op basis van het aantal erkende bedden. 

100 miljoen is gereserveerd voor kosten in verband met covid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.