De Europese antifraudedienst OLAF, die misbruik van en fraude met EU-geld opspoort, heeft in 2021 aan de bevoegde nationale en Europese autoriteiten aanbevolen om meer dan een half miljard terug te vorderen. Dat blijkt uit het jaarverslag van OLAF.
OLAF spitst zich in zijn onderzoek toe op complexe, transnationale zaken die nationale autoriteiten niet alleen aankunnen. De effectieve vervolging van criminelen is voor rekening van andere instanties, maar die kunnen rekenen op het speurwerk van OLAF. Het antifraudebureau slaagde er in 2021 in 212 onderzoeken af te ronden en deed 294 zogeheten aanbevelingen. Zo beval het de terugvordering van 527,4 miljoen euro onterecht besteed Europees geld aan.
In 2020 nog leidde het onderzoek van OLAF tot de inbeslagname van 52 miljoen anti-coronaproducten met gebreken. En ook vorig jaar probeerden fraudeurs gebruik te maken van de coronapandemie, schrijft de dienst in zijn jaarverslag. Zo benaderden die fraudeurs de nationale autoriteiten met valse aanbiedingen van vaccins, met de bedoeling hen te te overtuigen grote aanbetalingen te doen om eerst de verkoop veilig te stellen, om daarna met het geld te verdwijnen.
Al die verschillende pogingen tot oplichting waren goed voor bijna 1,2 miljard dosissen vaccins, goed voor een totale vraagprijs van meer dan 16,4 miljard euro. OLAF gaf in februari 2021 een duidelijke openbare waarschuwing voor mogelijke oplichtingen in verband met COVID-19-vaccins. "Het optreden van OLAF bracht de nepaanbiedingen aan het licht, voorkwam daardoor grote verliezen voor de overheidsfinanciën en beschermde de inzet van correcte vaccins", aldus nog de antifraudedienst in zijn jaarverslag.