az West en het Jan Yperman Ziekenhuis tastten onlangs een structurele en duurzame samenwerking af. Dat via een afvaardiging van bestuur, medische raad en directie. Deze gesprekken leidden op 23 januari (in az West) en op 24 januari (in Jan Yperman) tot een structurele, juridisch geformaliseerde en door de overheid erkende samenwerking, bekrachtigd in een Memorandum of Understanding. Deze samenwerking zal de vorm aannemen van een groepering of een associatie van beide ziekenhuizen.
"Wij zijn overtuigd van de maatschappelijke meerwaarde van deze samenwerking voor de autonome verankering en zorgtoegankelijkheid voor alle inwoners van de Westhoek", klinkt het. "Samen kunnen we bovendien niet alleen het zorgaanbod in de Westhoek verder bestendigen en uitbouwen, maar ook de aantrekkelijkheid van onze beide ziekenhuizen vergroten voor de patiënten, voor nieuwe artsen en medewerkers en voor innovatie-opportuniteiten."
Netwerk
Op lange termijn houdt deze beslissing in dat voor de (tweedelijns)zorg in de Westhoek - met duurzame lokale verankering - ín die Westhoek, men deel zal moeten uitmaken van één locoregionaal ziekenhuisnetwerk. "Beide ziekenhuizen wensen dan ook toe te treden tot eenzelfde netwerk van ziekenhuizen en er samen de belangen van de Westhoek gegroepeerd en solidair te verdedigen, door middel van een gefundeerd en op evidentie gebaseerd locoregionaal zorgstrategisch plan", delen ze mee.
Welk netwerk dat dan wordt? Dat blijft nog wat mysterieus: "De beide ziekenhuizen zullen samen het traject lopen tot gezamenlijke keuze voor toetreding tot het netwerk dat het beste aansluit bij het zorgstrategisch plan voor de Westhoek. Dit vertrekkende vanuit de meerwaarde voor zowel de patiënten uit de ruime Westhoek-regio als voor de artsen, andere zorgverleners en ondersteunende medewerkers. Zo kan maximaal ingezet worden op de realisatie van een geïntegreerde werking met de eerstelijnsactoren, de verankering van de tweedelijnszorg in de Westhoek en het behoud van werkgelegenheid in de ruime regio."
Stormachtig
Tot voor kort maakte az West deel uit van het netwerk KOM, op basis van intentieverklaringen in maart 2018. Daarin participeerden toen ook Brugge (AZ Sint-Jan Brugge-Oostende), AZ Damiaan (Oostende), Brugge (AZ Sint-Lucas), Knokke-Heist (AZ Zeno) en Eeklo (AZ Alma). Maar enkele maanden later bleek er een kink in de kabel te zitten. Een half jaar geleden werd ook algemeen directeur van az West, Lieven Vermeulen, ontslagen. Bovendien onderging AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV een defusie en werden in Oostende de ziekenhuizen gehergroepeerd onder de naam AZ Oostende.
Bij het Jan Yperman ziekenhuis, dat deel uitmaakt van het TRIaz-netwerk, deden zich dan weer kort na elkaar enkele wissels voor van hoofdartsen. Dokter Ilke Montag volgde er in 2019 dr. Allaert op, maar gaf begin vorig jaar haar ontslag om aan de slag te gaan als adviseur van Solidaris. Waarna Hans Feys haar opvolgde.
De ziekenhuizen aan de kust doorstonden dus enkele flinke stormen. Misschien wordt er nu wel koers gezet naar wat rustig vaarwater want intussen zitten we in een nieuwe fase waarin ziekenhuisnetwerken volop hun zorgstrategisch plan moeten verdedigen en laten goedkeuren.