Hoewel bij de technische ramingen voor 2023 rekening is gehouden met de aanpassing van de retributies en prijzen aan de index, verwacht de overheid dat de (voorlopige) indexeringsfactor 8,02% zal bedragen. De begrotingsmarge wordt geraamd op 217,590 miljoen euro. In dit stadium is nog geen besluit genomen over de toewijzing.
Ter herinnering: in 2022 was een beschikbare begrotingsmarge van 123,650 miljoen euro voorzien. Dat bedrag vloeide naar 15 projecten op vier gebieden: secundaire en tertiaire preventie via zorgpaden, zorgtrajecten en geïntegreerde zorg, verbetering van de levenskwaliteit, passende zorg, en financiële toegankelijkheid.
Prioriteiten
Voor de begrotingen 2023 en 2024 werd een nota overgemaakt aan het Verzekeringscomité van het Riziv. Voorgesteld wordt onder meer om prioritaire doelstellingen geestelijke gezondheidszorg, geïntegreerde zorg en zorgtoegankelijkheid te ontwikkelen. Het transversale karakter van de zorg staat centraal in alle beschouwingen.
Transversale zorg
Voorgesteld wordt om het begrotingsonderdeel "transversale doelstellingen gezondheidszorg" in 2023 en 2024 te handhaven. In dat verband kunnen de 7 in 2022 geselecteerde projecten worden ontwikkeld op basis van een eerste evaluatie, maar men kan ze ook aanvullen met andere specifieke projecten die op korte termijn een transversale aanpak vereisen. Voorstellen daarover zijn mogelijk tijdens de jaarlijkse vaststelling van de behoeften door de akkoorden- en conventiecommissies bij de begrotingsopstelling.
Project 1: Een voortraject voor de patiënt met diabetesrisico en de follow-up van patiënten met diabetes
Project 2: Zorgtraject voor obesitas bij kinderen
Project 3: Multidisciplinair perinataal zorgtraject (pre- en postnataal) voor kwetsbare vrouwen
Project 4: Patiëntenzorgtraject voor en na abdominale orgaantransplantatie
Project 5: Meer investeringen in psychiatrische zorg, met een focus op somatische zorg en jongeren met psychiatrische problemen
Project 6: Vermindering van het aantal heropnames (nieuwe opnameperioden) door betere longrevalidatie en verbetering van de levenskwaliteit van de betrokken patiënten door verbetering van hun functionele capaciteiten
Project 7a: Diverse projecten inzake secundaire en tertiaire preventie eerste lijn: Post-COVID
Andere projecten zijn mogelijk
De in het regeerakkoord genoemde prioriteiten zijn ook richtinggevend. Het gaat om de verbetering van de toegankelijkheid, versterking van de eerste lijn, kwaliteitsverbetering, innoveren voor de patiënt en tot slot changemanagement mogelijk maken en geïntegreerde zorg bevorderen.
Dit alles in overeenstemming met quintuple AIM-doelstellingen, samengevat in de volgende zin: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we met de beschikbare middelen meer gezondheid, een betere zorgervaring, een minder stresserend werkklimaat en meer sociale gelijkheid in de gezondheidszorg bereiken?
Twee nieuwe organen
Ten slotte werden de deelnemers aan het Verzekeringscomité begin deze week verrast door de oprichting van twee nieuwe organen: een commissie voor de doelstellingen van de gezondheidszorg en een gemeenschappelijke technische prospectiecel.
De eerste is opgericht om de doelstellingen gezondheidszorg vast te stellen, te evalueren en te oriënteren.... naar analogie met de Commissie Begrotingscontrole.
De Gemeenschappelijke Technische prospectiecel richt zich op de dynamische raming van het begrotingsraamwerk in een meerjarencontext aan het begin van elke legislatuur, waarbij zowel rekening wordt gehouden met de jaarlijkse begrotingscontouren die door de nieuwe regering worden voorzien als met de maatregelen ter bevordering van passende zorg.