België krijgt eerste polikliniek voor jongeren en alcohol

Het Sint-Augustinusziekenhuis in Antwerpen (GZA) krijgt de eerste Belgische polikliniek voor jongeren en alcohol, een zogenaamde 'alcoholpoli'. "Momenteel doorloopt de alcoholpoli nog enkele formaliteiten, zoals ethische commissies", legt Tine Maes uit, verpleegkundig diensthoofd van de geestelijke gezondheidszorg bij GZA. "In april is het de bedoeling om van start te gaan."

Het bericht stond in Het Laatste Nieuws en het nieuws wordt bevestigd door de koepel van GZA.

De polikliniek voor jongeren en alcohol bestaat in Nederland al meer dan tien jaar en is er een succes. De Belgische polikliniek is dan ook een initiatief van een leerstoel aan de Universiteit Antwerpen (UA) die samenwerkt met een ziekenhuis uit Delft; de leerstoel Reinier de Graaf ? Jongeren en Alcohol, onder leiding van professor van der Lely. 

 "In Nederland duurde het bijna twintig jaar om alle zogenaamde 'alcoholpoli' op te zetten", zegt pediater Hanna van Roozendaal (UA). "Nederlandse kinderen worden vooral opgevolgd door de pediater. In Vlaanderen zit de opvolging rond deze problematiek vooral bij spoedartsen."

Ouders zullen uiteraard nauw betrokken worden indien mogelijk wanneer een jongere met een alcoholvergiftiging wordt opgenomen in de kliniek. Later volgen er gesprekken met een kinderpsycholoog en een arts.

> Drie pubers per week met alcoholvergiftiging in Antwerpse ziekenhuizen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.