AZ Groeninge gaat voor innovatieve Ga-PSMA PET/CT bij opsporing prostaatkanker

AZ Groeninge past als eerste niet-universitair ziekenhuis in België de Ga-PSMA PET/CT toe als innovatieve techniek in de opsporing van prostaatkanker.

"We koppelen een farmaceutische stof aan de radioactieve stof gallium en injecteren dit bij de patiënt. Dit radioactieve product hecht zich vast aan dit PSMA-eiwit in de prostaatkankercellen. Zo krijgen we op een PET-scanner te zien waar de kanker zich bevindt. Deze techniek is sinds kort ook in het PET-centrum West-Vlaanderen – afdeling az groeninge – beschikbaar", luidt het.

Veelbelovende techniek

“De nieuwe innovatieve techniek laat toe om nieuwe tumorcellen en uitzaaiingen in beeld te brengen bij patiënten die hervallen van prostaatkanker,” zegt Prof. Dr. Alex Maes - diensthoofd nucleaire geneeskunde bij AZ Groeninge. “De beelden zijn veel duidelijker dan bij de traditionele onderzoeken en tonen ook de heel kleine uitzaaiingen aan.”

Eigen radiofarmaceut

Het radioactieve gallium wordt via een generator verkregen en nadien via synthese gekoppeld aan een farmaceutische stof. De kwaliteitsborging en -beheersing van deze radioactieve producten dienen uitgevoerd te worden door een apotheker erkend door het federaal agentschap voor nucleaire controle (FANC).

In AZ Groeninge staat deze volledige synthese en kwaliteitsborging onder supervisie van apotheker Pieter Jan De Jonghe (links op de foto naast Prof. Maes), die hiervoor de bijkomende opleiding volgde tot het behalen van de erkenning tot radiofarmaceut.

“Doordat we nu over een eigen gallium-hotlab beschikken, kunnen we zowel 68Ga-PSMA als andere radioactieve producten in AZ Groeninge synthetiseren. Na een positieve kwaliteitsanalyse wordt het product onmiddellijk toegediend aan de patiënt. Gallium heeft immers als radioactieve stof een heel kort bestaan, waardoor we snel, efficiënt en multidisciplinair dienen te werken."

Patiënten hoeven zich voor het onderzoek niet langer naar universitaire ziekenhuizen in Antwerpen, Leuven of Brussel te begeven. Tot op heden werden er al meer dan 250 onderzoeken uitgevoerd in AZ Groeninge.

Toekomst

De techniek wordt toegepast door een multidisciplinair team dat bestaat uit urologen, nucleair geneeskundigen, oncologen en radiotherapeuten. Het onderzoek is volledig pijnloos en zonder bijwerkingen. Door het korte bestaan van het radioactieve gallium is de patiënt na enkele uren al weer stralingsvrij.

“In de toekomst willen we nog een stap verder gaan en deze PSMA-techniek ook gebruiken als therapie. In plaats van gallium wordt dan met lutetium of actinium gewerkt. Op die manier kunnen we op celniveau straling sturen die de kankercellen doodt. In Duitsland en Nederland gebeurt dit al met hoopgevende resultaten,” besluit Prof. Dr. Alex Maes.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.