Vanaf vandaag 3 september gaat TheA van start. Het innovatieve initiatief komt van de dienst een kinder- en jeugdpsychiatrie. Die biedt een dagbehandeling aan voor kinderen en jongeren tussen 2,5 en 16 jaar. Op zes weken tijd moet de aanpak een verandering op gang trekken.
Er is een algemeen tekort aan kinder- en jeugdpsychiatrie, ook in Mechelen. TheA vult dit nu gedeeltelijk op. De dienst legt momenteel contacten met de bestaande ambulante en residentiële hulpverlening in de Mechelse regio, om de complementariteit en specifieke aanpak bij collega-hulpverleners te verduidelijken en samenwerkingsafspraken vast te leggen. Er is momenteel al een samenwerking met het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, CKG Betlehem, Jeugdzorg Emmaüs Mechelen en CGG De Pont. Met andere diensten lopen gesprekken.
Doelgroep
TheA mikt op kinderen tussen 2,5 en 16 jaar wiens functioneren of psychische ontwikkeling grote zorgen baart en waarbij de al opgestarte hulpverlening niet meer voldoende blijkt. Dat kan een depressieve puber zijn die niet meer op school geraakt en bij wie de zorgverlening vastloopt of een kleuter met een ontwikkelingsachterstand of een kind met een hechtingsproblematiek.
Daarom voorziet TheA drie leefgroepen: een kleutergroep (2,5 tot 6 jaar), een lagereschoolgroep (6 tot 12 jaar) en een pubergroep (12 tot en met 16 jaar).
Innovatieve aanpak
Een therapie bij TheA duurt zes weken. TheA vervangt de huidige hulpverleners niet, maar werkt complementair. Deze methode past binnen de visie dat een blijvende verandering enkel mogelijk is wanneer je met het kind of de jongere én zijn omgeving (ouders, huidige hulpverleners, leefgroepbegeleiders, …) aan de slag gaat. De ontwikkeling en groei van elk kind is onlosmakelijk verbonden met die nabije omgeving. Vanaf het begin, en dat het hele zorgproces door, zal TheA daarom in nauwe samenwerking met hen nadenken over aangepaste of alternatieve behandelmogelijkheden.
Door de omgeving (in vaktermen: de context) en de huidige hulpverlening bij de dagbehandeling te betrekken, kunnen die na de zes weken zelf met het kind vredeswerken om zodoende een verandering op lange termijn in gang te zetten. De therapieduur van zes weken zorgt er ook voor dat er regelmatig plaatsen vrijkomen om nieuwe kinderen/jongeren op te nemen.
Voorlopig wordt TheA gehuisvest in Duffel omdat De plannen voor het nieuwe ziekenhuis voor AZ Sint-Maarten werden uitgetekend voor TheA in het zorgaanbod werd opgenomen. Tegen eind 2020 zal de dienst een plaats krijgen in het nieuwbouwziekenhuis in Mechelen.