Belgische primeur A.S.Z.: nieuwe hartklep via okselslagader onder lokale verdoving

Vorige week werd in het A.S.Z. Aalst met succes een nieuwe hartklep geplaatst via de okselslagader onder lokale verdoving. Een primeur in België want doorgaans wordt de aortaklep percutaan via de lies vervangen onder algemene verdoving.

Om aortaklepstenose te behandelen wordt de aortaklep vervangen. Steeds vaker gebeurt dit percutaan waarbij de klep via de lies wordt vervangen. Dat is een minder belastende ingreep waarbij de nieuwe hartklep in het lichaam wordt geschoven via een katheter, een klein plastic buisje, dat in de lies wordt ingebracht. De borstkas dient dus niet meer geopend te worden (TAVI of Transcatheter Aortaklep Implantatie). In de meeste centra wordt dit onder algemene verdoving gedaan.

Bij sommige patiënten evenwel zijn de slagaders in de benen en de buik niet toegankelijk en kan deze toegangsweg niet gebruikt worden. In dit geval dringt er zich toch een operatieve klepvervanging of een percutaan moeilijkere toegangsweg op, zoals de halsslagader, de aorta of de slagader onder het sleutelbeen. Dit gebeurt dan in combinatie met heelkunde om de toegangsweg vrij te maken.

Linkeroksel

In het A.S.Z. campus Aalst gebeuren de TAVI-procedures onder lokale of lichte verdoving. Onlangs werd in het A.S.Z. een patiënt met aortaklepstenose behandeld bij wie de liesslagader niet toegankelijk was. In de plaats daarvan werd de slagader via de linkeroksel gebruikt. De procedure gebeurde onder lokale verdoving. Onder echogeleide werd de okselslagader aangeprikt en werd nadien de klep op klassieke manier geplaatst.

“Dit is een vrij unieke toegangsweg die in België tot op heden zelden gebruikt is wegens de technische complexiteit. Door via de lies of de oksel te opereren, komt er geen openhartchirurgie aan te pas. Op zich is dat het grootste voordeel. Deze kleine ingreep is veel makkelijker te doorstaan dan een zware openhartoperatie,” legt dr. Rosseel, medisch diensthoofd cardiologie van het A.S.Z. uit.

“Het unieke van deze procedure bestaat erin dat de toegangsweg om de klep succesvol te plaatsen onder lokale verdoving werd gebruikt. Het betrof een 82-jarige patiënt. De procedure verliep vlot en zonder complicaties. De patiënt kon na twee dagen al het ziekenhuis verlaten.”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.