Maggie De Block maakte van deontologie en transparantie belangrijke pijlers van het “Toekomstpact voor de patiënt met de industrie”, dat eind juli ondertekend werd. Bij de aangekondigde maatregelen om de transparantie van de financiële interactie tussen enerzijds de industrie en anderzijds de zorgverstrekkers en de zorginstellingen te bevorderen, is er een belangrijke rol weggelegd voor het platform betransparant.be. Als zelfregulerend initiatief – reeds aangesloten bij Mdeon – publiceert betransparent.be vanaf juni 2016 informatie over de vergoedingen (“waardetransfers”) tussen de industrie en zorgverstrekkers.
Al is de samenwerking en de kennisuitwisseling tussen de industrie en de zorgverstrekkers reeds strikt gereglementeerd door de wet en de deontologische codes van de ordes en koepelverenigingen, binnenkort komt er nog meer transparantie op financieel vlak. Niemand stelt in vraag dat informatie-uitwisseling onmisbaar is voor de medische vooruitgang. De publicatie van gegevens over de waardetransfers is echter nodig om belangenconflicten te vermijden en de onafhankelijkheid en integriteit van de zorgverstrekker te garanderen. In de praktijk biedt betransparant.be een openbaar platform voor het publiek. Het zal een overzicht geven van de financiële transacties tussen farmaceutische bedrijven en producenten van medische hulpmiddelen enerzijds en zorgverstrekkers en zorginstellingen anderzijds, ofwel individueel en nominatief ofwel in groepsverband.
Welke gegevens worden nominatief en individueel gepubliceerd?
Binnen de grenzen van de wetgeving op de privacy en de persoonlijke levenssfeer, publiceert het platform de volgende waardetransfers:
-
Vergoedingen voor geleverde diensten (bijvoorbeeld consultancy of lezingen)
-
Bijdragen in de kosten voor congressen en andere wetenschappelijke bijeenkomsten (inschrijvingsgeld, verblijf en verplaatsing)
-
Donaties en toelagen ten voordele van een gezondheidsinstelling
Welke gegevens zullen gegroepeerd gepubliceerd worden (zonder vermelding van de identiteit van de zorgverstrekker of de zorginstelling)?
-
De waardetransfers in het kader van onderzoek en ontwikkeling, zoals klinische tests
-
Alles wat niet op een individuele manier openbaar kan worden gemaakt om wettelijke redenen (bijvoorbeeld: afwezigheid van toesteming door de betrokken persoon)
Agenda van de publicaties
In juni 2016 maken de bedrijven die lid zijn van pharma.be de waardetransfers bekend die ze in 2015 uitvoerden. Vervolgens publiceren ze elk jaar in de loop van de maand juni de transacties die ze het voorafgaande jaar uitvoerden.
In een tweede fase, gepland voor juni 2017, publiceren de bedrijven aangesloten bij Unamec de waardetransfers uitgevoerd in 2016. Naar het voorbeeld van de bedrijven aangesloten bij pharma.be zullen de producenten van medische hulpmiddelen vanaf dan jaarlijks in juni hun transacties bekend maken.
FeBelGen en Bachi, die beiden lid zijn van Mdeon en deel uitmaken van het platform, onderzoeken momenteel de toepassing van transparantieregels via betransparent.be.
Levensduur van de gegevens: drie jaar
De gepubliceerde gegevens zullen gedurende een periode van drie jaar raadpleegbaar zijn. Daarna worden ze van het platform verwijderd.
Samenstelling van betransparent.be: |
---|
|
Nota Perscommuniqué van 6/10/15, www.betransparent.be Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: secretariat@betransparent.be