Voor de goede toepassing van de regels over het beroepsgeheim en de persoonlijke levenssfeer is de aard van de opdracht belangrijk waarmee de arts belast is en ook de persoon die hem mandateert, aldus de Orde.
De nieuwe code is gericht op een positieve deontologie en legt gedragsregels vast van goede praktijkuitoefening, die opgebouwd zijn rond vier thema’s: professionaliteit, respect, integriteit en verantwoordelijkheid. Voor een vlottere lectuur is de commentaar bij elke bepaling opgesteld volgens eenzelfde structuur die uit vijf rubrieken bestaat.
Gisteren werd een nieuwe richtlijn van kracht om afzondering en fixatie in de residentiële geestelijke gezondheidszorg te voorkomen. Dat naar aanleiding van het rapport van Zorginspectie over ‘Vrijheidsbeperkende maatregelen bij kinderen en jongeren in kinderpsychiatrische afdelingen van algemene en psychiatrische ziekenhuizen’.
De digitale gezondheid zal het zorguniversum zoals we het vandaag kennen radicaal veranderen. En die toekomst is niet zo ver af. De digitale gezondheid is vandaag al een feit en het magma pruttelt. Het is uiteraard niet uitgesloten dat de aangekondigde tsunami tot ontmenselijking van de zorg kan leiden. Maar hoe zinvol is het om angst te bestrijden?
Laten sommige chirurgen zich omkopen door verkopers en fabrikanten van implantaten? Dat onderzoekt het geneesmiddelenagentschap FAGG.
Onlangs toonde de nationale raad van de Orde zich voorstander van een strengere kwaliteitscontrole van buitenlandse artsendiploma’s als die artsen in ons land geneeskunde willen beoefenen. Sinds de zesde staatshervorming zijn enkel de gemeenschappen en de gewesten bevoegd om een gelijkwaardigheidsdiploma af te leveren. Op basis daarvan wordt een visum afgeleverd door de FOD Volksgezondheid.
Drie artsen uit Oost-Vlaanderen moeten zich voor het Gentse hof van assisen verantwoorden voor het niet naleven van de voorwaarden voor euthanasie bij een 38-jarige vrouw in Sint-Niklaas in 2010. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling beslist. De artsen worden beschuldigd van vergiftiging.
Een autoritaire René Stockman, 'opperbroeder van Liefde' in Rome, schuift twee leidinggevende Broeders aan de kant. Oorzaak is de visietekst van de Belgische Broeders over euthanasie. Ridder Raf De Rycke, meermaals gelauwerd voor zijn inzet bij de Broeders van Liefde en in de psychiatrie, tracht te bemiddelen.
De Orde geeft een advies over simultane anesthesie en deontologie. Ze baseert zich daarbij onder meer op de Belgian Standards for Patient Safety in Anesthesia.
Een voormalig diensthoofd van het UZ Gent, tevens gastprofessor aan de UGent, moet een boete krijgen van 12.000 euro omdat hij zich schuldig maakte aan ongewenst seksueel gedrag op het werk. Dat vorderde de arbeidsauditeur. Uitspraak op 3 oktober.
Niet altijd vinden patiënten in het Ziekenhuis Oost-Limburg die om euthanasie vragen, een arts die die wil uitvoeren. Soms is de huisarts daar nochtans toe bereid. Het ZOL heeft daar nu een mouw aan gepast.
Zijn de afluisterpraktijken in de afdeling Levanta van het psychiatrisch ziekenhuis in Zelzate legaal of niet? Het Agentschap Zorg en Gezondheid start een juridisch onderzoek.
In een verpleeghuis in Rotterdam zette de politie tegen de regels in een stroomstootwapen in, om een demente bejaarde man in bedwang te krijgen. Kan dit?
Een hoofdarts riep een ziekenhuismedewerker bij zich met de vraag of hij een bepaalde ziekenhuisarts toestemming had gegeven om diens medisch dossier in te kijken tijdens zijn ziekenhuisopname. Bleek dat niet die ziekenhuisarts, maar wel de hoofdarts buiten de lijntjes kleurde. Dat liet de provinciale raad Orde West-Vlaanderen weten.
In de nieuwe Code lijken de artsenassociaties te ontsnappen aan de controleplicht van de Orde voor hun contractbeheer. Maar er zit nog een venijnig addertje onder het gras, signaleert Liesbeth Lafaut (Arcas Law).
Bij uitgeverij Pelckmans verscheen een bijgewerkte versie van “Gezondheidseconomie voor niet-economen” van Prof. dr. Lieven Annemans (1). We overlopen met de auteur enkele principes, nieuwe methoden en valkuilen van de gezondheidseconomische evaluaties vandaag. En we staan stil bij de economische context.
Op het congres Medische Wereld (UZ Brussel) discussieerden enkele tenoren over de aanpak van 'fraude' in de gezondheidszorg. Vooreerst is een duidelijke omschrijving van het begrip nodig. De opening van een meldingspunt door de ziekenfondsen begin dit jaar leverde even een piek op, maar daarna verminderden de klachten.
Het Postgraduaat Gezondheidsrecht en Gezondheidsethiek van de Ahlec-leerstoel bestaat volgend academiejaar vijf jaar. Vanaf vandaag kunt u zich aanmelden voor het nieuwe academiejaar 2018-2019. De plaatsen zijn wegens de interactieve onderwijsmethode beperkt.
Van heilige huisjes gesproken: een hoeksteen van de klinische netwerken is de vrije keuze van de patiënt. Concentratie van diensten mag die keuze niet in de weg staan. Die vrijheid is weliswaar nooit absoluut omdat er altijd wel wat praktische bezwaren en vaak juridische wolfijzers zijn. Een recente uitspraak van een Nederlandse rechter laat een eerste licht schijnen over de draagwijdte van die vrije keuze in netwerkverband.
Journalist Alexander Haezebrouck van Het Laatste Nieuws ging zijn boekje te buiten toen hij zich in AZ Groeninge aan een zwaargekwetste patiënte opdrong voor een interview. Dat bevestigt de Raad voor de Journalistiek.
Naar aanleiding van de recente actualiteit herinnert de nationale raad van de Orde der artsen dat het strijdig is met de geneeskundige plichtenleer dat de arts weigert de zorg voor een patiënt op zich te nemen enkel omdat deze geen individuele kamer kiest ...
Bij de goedkeuring van de nieuwe statuten van het openbare ziekenhuis ASZ zit een stevige kink in de kabel: het Wetterse gemeenteraadslid Jean-Paul De Corte (N-VA) diende een klacht in bij de gouverneur omdat hij zich afvraagt of er valsheid in geschrifte in het spel is. Blijkbaar is dit een schoolvoorbeeld van wat je niet moet doen om een netwerk te vormen.
Zopas verscheen het advies van het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek over euthanasie bij niet-terminale patiënten. Het kwam er op vraag van voormalig minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS). Het zet de puntjes op de i wat levensmoeheid en euthanasie betreft, een kwestie die bij ons de kop opstak toen afgelopen zomer een ‘golf’ van levensmoeë patiënten euthanasie vroeg.
Rampenarts en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali is in Iran door de rechter veroordeeld tot de doodstraf zonder een eerlijke rechtsgang. Vrijdag 27 oktober om 13u00 organiseert de Vrije Universiteit Brussel daartegen een grootse protestlezing.
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft België veroordeeld omdat ons land niet in staat is gebleken om aangepaste zorg te voorzien voor een Duitstalige seksuele delinquent. In de instelling in Paifve waar hij opgesloten was, bleek immers geen personeel aanwezig dat de Duitse taal machtig was.
Hoe langer hoe meer zal het artseninkomen afhangen van pathologieregistratie bij diagnosis related groups (DRG's). Dus moet de minister zorgen voor een sluitende controle door pakkans en sancties te verhogen voor wie zou frauderen, aldus dr. Rutsaert (ASGB).
De inspectiedienst DGEC spoorde vorig jaar ruim vijf miljoen euro aan frauduleuze facturen op. Dat melden de kranten van Mediahuis. Bij de fraudegevallen zitten opvallend veel thuisverpleegkundigen, wat Lieven Annemans de bedenking ontlokt dat ze de hele sector in een kwaad daglicht plaatsen.
Op het symposium ‘Medische wereld’ (22 april) is er opnieuw een boompje opgezet over dementerende patiënten en euthanasie. Onderwerp: de onmogelijkheid om op voorhand euthanasie te ‘bestellen’ in het vooruitzicht van een stadium waarin men door dementie niet langer wilsbekwaam is. De wet laat dat niet toe, maar Wim Distelmans en Etienne Vermeersch militeren onverdroten. Theoloog en priester Paul Schotsmans zette de deur op een kier, met een voorstel dat hij zelf bestempelde als opmerkelijk vanwege een geestelijke.
Het Jessa Ziekenhuis kreeg via de pers lucht van een gerechtelijk onderzoek naar een omvangrijke fraudezaak. Volgens de pers zou daarbij een arts betrokken zijn, die bij Jessa werkt. Het ziekenhuis en zijn artsen distantiëren zich expliciet van deze feiten.
In Het Laatste Nieuws van afgelopen weekend plakte Prof. Lieven Annemans een maximumprijs op behandelingen: één jaar extra leven zou 40.000 euro mogen kosten. Geert Messiaen (liberale ziekenfondsen) dient hem van antwoord in een opiniestuk.
De Gentse arbeidsrechtbank heeft een bedrijf veroordeeld voor het ontslag van een werkneemster met kanker. Het bedrijf moet ruim 22.000 euro schadevergoeding betalen voor discriminatie.
Maggie De Block wil de klinische proeven in ons land nog versterken. Om investeringen in klinische proeven te blijven aantrekken, vereenvoudigt ze regelgeving. Er komt onder andere een Ethisch College voor de geharmoniseerde beoordeling van studie-aanvragen.
Op dinsdag 27 september besliste de raad van bestuur van Brugmann om Florence Hut te ontslaan. Een politieke beslissing, bovendien zonder het versterkt en verplicht advies van de Medische Raad van het ziekenhuis. Die stond immers achter dr. Hut.
Fraudemeldpunten in de gezondheidszorg, gelanceerd door Riziv en ziekenfondsen, moeten jaarlijks 25 miljoen opleveren. Fraude is altijd uit den boze, maar een krant verpakte het alvast zo: 'Kliklijn voor sjoemelende dokters'. Sjoemelen en dokters, het gaat erin als zoete koek. Radio 1 nam de voorzet olijk over met de vraag: "is uw dokter een sjoemelaar?", om het debat aan te zwengelen.
Vakbonden en ZNA lanceren samen een actieplan om ZNA duurzaam te maken. Het personeel wordt gemotiveerd met meetbare doelstellingen, gekoppeld aan ecocheques.
Volgens de rechtbank in Leuven mocht het woonzorgcentrum Sint-Augustinus Diest geen gewetensbezwaren inroepen in 2011 om euthanasie te weigeren aan een terminaal zieke patiënt. Het rusthuis besliste nog niet of het in beroep zou gaan tegen de uitspraak.
Al jaren wordt er met wantrouwen gekeken naar waardentransfers tussen zorgverleners of gezondheidsinstellingen en de industrie. Daar komt nu verandering in. Sinds 22 juni krijgt iedereen toegang tot gegevens over de betrokken transfers via de site www.betransparent.be, een centraal platform dat wordt ondersteund door 27 organisaties uit de zorgsector. Waaronder Domus Medica en SSMG, en de artsensyndicaten.
Het is een gevoelig thema, patiënten die het vaak al niet breed hebben, hun ziekenhuisrekening doen betalen. AZ Sint-Blasius Dendermonde doet dat nu via een professioneel bureau met zoveel mogelijk oog voor de ethische kant van de zaak.
Geïnformeerde toestemming, een begrip dat op zich al verwarrend is voor artsen. Kan men dan vragen dat de patiënt het goed begrijpt? Dat vroeg dr. Patrick Cras zich af op het Antwerpse symposium van 8 maart in het teken van informed consent.
Maggie De Block maakte van deontologie en transparantie belangrijke pijlers van het “Toekomstpact voor de patiënt met de industrie”, dat eind juli ondertekend werd. Bij de aangekondigde maatregelen om de transparantie van de financiële interactie tussen enerzijds de industrie en anderzijds de zorgverstrekkers en de zorginstellingen te bevorderen, is er een belangrijke rol weggelegd voor het platform betransparant.be. Als zelfregulerend initiatief – reeds aangesloten bij Mdeon – publiceert betransparent.be vanaf juni 2016 informatie over de vergoedingen (“waardetransfers”) tussen de industrie en zorgverstrekkers.
Namens de Belgian College of Emergency Physicians (BeCEP) reageert voorzitter Jan Stroobants op de commotie die ontstond na het onderzoek van de Riziv-inspectie bij de spoeddiensten. Daaruit zou blijken dat in heel wat spoeddiensten 'creatief' wordt omgesprongen met de facturatie van prestaties.
Healthcare Executive Nr 86
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...