Voor het eerst 3 artsen naar hof van assisen voor 'euthanasie'

Drie artsen uit Oost-Vlaanderen moeten zich voor het Gentse hof van assisen verantwoorden voor het niet naleven van de voorwaarden voor euthanasie bij een 38-jarige vrouw in Sint-Niklaas in 2010. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling  beslist. De artsen worden beschuldigd van vergiftiging.

De 38-jarige Tine Nys kreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Volgens de nabestaanden van de vrouw ging het om een amateuristisch uitgevoerde euthanasie en werden de voorwaarden van de euthanasiewet niet nageleefd. Een van de zussen van de vrouw diende klacht met burgerlijke partijstelling in en het gerecht onderzocht de zaak.

Twee jaar geleden deden de zussen van Tine hun verhaal in het VRT-duidingsmagazine “Terzake”. Na al die jaren bleven ze nog met heel wat vragen in hun maag zitten. "Op kerstavond 2009 vertelde ze haar huisarts dat ze een aanvraag voor euthanasie zou indienen. Ze had een psychiatrisch verleden, maar op dat moment had ze al vijftien jaar niet meer in een psychiatrie verbleven en volgde ze geen behandeling", getuigden ze.
Om euthanasie te krijgen, moeten drie artsen hun toestemming geven. Maar volgens de zussen van Tine koos ze die zelf uit en wisselden de dokters onderling géén informatie uit. “Voor euthanasie op basis van psychisch lijden moet iemand een ongeneeslijke psychische aandoening hebben. Tine had die niet.”
 
En ook bij de uitvoering van de euthanasie hadden de zussen heel wat bedenkingen. 

'Halve moordenaars'
De drie artsen (van wie één psychiater) uit Oost-Vlaanderen die zich voor het Gentse hof van assisen moeten verantwoorden voor het niet naleven van de voorwaarden voor euthanasie bij een 38-jarige vrouw in Sint-Niklaas "worden voorgesteld als halve moordenaars", terwijl ze "in eer en geweten gehandeld hebben". Dat zegt advocaat Alain Légat, die optreedt voor één van de artsen.

"De verwijzing naar het assisenhof is geen schuldbewijs. Het betekent alleen dat volgens de kamer van inbeschuldigingstelling er voldoende bezwaren zijn om ze door te verwijzen. In Dendermonde waren ze een andere mening toegedaan."

De raadkamer in Dendermonde oordeelde inderdaad dat er onvoldoende aanwijzingen waren voor een assisenproces, maar de burgerlijke partij ging daartegen in beroep. Ook advocaat Vermassen, die optreedt voor de psychiater, verwijst naar de beslissing van de raadkamer. De verdediging kan nog naar het Hof van Cassatie stappen tegen de uitspraak van de kamer van inbeschuldigingstelling, waardoor een proces in het voorjaar moeilijk haalbaar zou zijn.

De kamer van inbeschuldigingstelling oordeelde donderdag dat er voldoende aanwijzingen zijn dat de voorwaarden en procedures die de euthanasiewet oplegt niet nageleefd zijn. De drie artsen  werden verwezen naar het Gentse hof van assisen voor vergiftiging. Het is voor zover bekend de eerste keer dat artsen zich daarvoor moeten verantwoorden sinds de inwerkingtreding van de euthanasiewet in 2002.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Simon SMOUT

    23 november 2018

    de publieke opinie (wie is dat ?)

    oordeelt lichtvaardig over euthanasie

    alsof daardoor alles opgelost wordt