Een autoritaire René Stockman, 'opperbroeder van Liefde' in Rome, schuift twee leidinggevende Broeders aan de kant. Oorzaak is de visietekst van de Belgische Broeders over euthanasie. Ridder Raf De Rycke, meermaals gelauwerd voor zijn inzet bij de Broeders van Liefde en in de psychiatrie, tracht te bemiddelen.
Dat blijkt uit een interview in Het Nieuwsblad. René Stockman weigerde om de twee “ongehoorzame” Vlaamse broeders met de hoogste functie in België en Europa, Luc Lemmens (61) en zijn medebroeder Veron Raes (57) nog te herbenoemen. Stockman komt zelf autoritair het heft in eigen handen nemen in ons land.
Raf De Rycke, leek en voorzitter van de organisatie Broeders van Liefde die in België 13.000 personeelsleden tewerkstelt, noemt dit soort 'autoritair leiderschap' niet meer van deze tijd.
De Broeders van Liefde baten ongeveer 25% van alle psychiatrische voorzieningen in ons land uit en 20% van de voorzieningen voor mensen met een beperking. “Het personeel reageert geschokt en verontwaardigd op de respectloze behandeling van broeders die zich levenslang hebben ingezet”, zegt Raf De Rycke. "Wij blijven hopen op een dialoog met onze overste."
Visietekst
Het conflict vond zijn oorsprong in een nieuwe visietekst van 'het bedrijf' Broeders van Liefde. Die maakt de levensbeëindiging bij psychiatrische patiënten in uitzonderlijke omstandigheden mogelijk.
“Die tekst wordt ook gedragen door de Belgische broeders van de congregatie”, zegt Raf De Rycke in Het Nieuwsblad. “Wij zijn helemaal niet voor euthanasie maar hebben begrip voor de vraag van patiënten die ondraaglijk psychisch lijden. Die mensen kunnen een levenseinde-traject volgen maar wij zullen blijven alternatieven voorstellen. Wij zijn echter ook bezorgd over de soms slordige manier waarop wordt omgegaan met euthanasie. We willen niet meewerken aan dood op bestelling. Om al deze redenen hebben wij ten bate van ons personeel een duidelijke visietekst over levensbeëindiging opgesteld.”
Voor René Stockman is euthanasie echter onbespreekbaar. “Op die manier wordt elke discussie over een ethisch onderwerp onmogelijk”, dixit Raf De Rycke.
“Wij zien ondertussen geen enkele reden om op onze visie terug te keren en passen ze ook toe. In de praktijk betekent dit echter niet dat het aantal vragen van patiënten om hun leven te beëindigen, is toegenomen. Dat gebeurt ongeveer 10 à 15 keer per jaar. Dat leidt in niet meer dan twee, drie gevallen daadwerkelijk tot euthanasie.”
Op de achtergrond speelt ook nog een geldkwestie van ongeveer 1 miljoen euro.
Lees ook: euthanasie-broeders-van-liefde-onder-hoogspanning