Iridium Kankernetwerk zet stap vooruit met nieuw bestralingstoestel

Om het gezonde weefsel tijdens de bestraling maximaal te sparen, is nauwkeurigheid vitaal. Daarom neemt het Iridium Kankernetwerk vanaf 27 maart een nieuw bestralingstoestel en een nieuwe techniek (OSMS) voor stereotaxie in gebruik.

Uiterste precisie Stereotaxie is de behandeling van kleine tumoren en uitzaaiingen met heel hoge stralingsdosissen. Millimeterprecisie is dan ook noodzakelijk om de gezonde weefsels te vrijwaren.

Om te verzekeren dat de patiënten tijdens de bestraling op de juiste plaats blijven liggen, werden ze tot op heden volledig geïmmobiliseerd. In het verleden kregen patiënten met kleine hersentumoren een kader op de schedel geschroefd. Dit kader bleef de hele dag op het hoofd gefixeerd, zowel tijdens het opstellen van het bestralingsplan als tijdens de bestraling zelf. Dat dit niet bepaald comfortabel was voor de patiënt, behoeft geen betoog.

OSMS

“De unieke combinatie van het nieuwe bestralingstoestel met ingebouwde CT scan en de nieuwe techniek OSMS zal de immobilisatie van patiënten tijdens een stereotactische behandeling tot een minimum herleiden”, zegt prof. Dirk Verellen, hoofd medische fysica radiotherapie Iridium Kankernetwerk. Bovendien gaat ook de precisie van de bestraling erop vooruit.

OSMS staat voor Optical Surface Monitoring System. Het is een revolutionair infrarood controlesysteem dat continu de positie van de patiënt verifieert. Het toestel maakt daarvoor vooraf een 3D model van de huid van de patiënt en projecteert tijdens de behandeling voortdurend duizenden puntjes op zijn huid. Zolang de puntjes op het model precies overeenkomen met de puntjes tijdens de behandeling, kan de bestraling doorgaan. Beweegt de patiënt, dan stopt het systeem automatisch de bestraling. Van zodra de patiënt zich terug in de correcte positie bevindt, kan de bestraling verdergaan.

“OSMS geeft de bestralingsverpleegkundigen als het ware een extra paar ogen”, zegt Wim Vingerhoed, technoloog radiotherapie Iridium Kankernetwerk. 

Voor patiënten met kleine hersentumoren volstaat het nu om de patiënt te immobiliseren met een opengezichtsmasker. “Niet alleen verhoogt het comfort voor de patiënt hierdoor aanzienlijk, ook therapeutisch zijn er niets dan voordelen”, zegt dr. Huget, diensthoofd oncologisch centrum GZA Ziekenhuizen en medisch coördinator radiotherapie Iridium Kankernetwerk. We kunnen meer tijd nemen voor het optimale bestralingsplan en bovendien kan de stralingsdosis voortaan over meerdere dagen verdeeld worden.

Patiënten die in aanmerking komen voor stereotactische behandeling, kunnen terecht bij GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus, het moedercentrum van het Iridium Kankernetwerk.

Koen Michiels, voorzitter Iridium Kankernetwerk: “Door de medische expertise en door de investeringen te bundelen, kan men elke patiënt hoog kwalitatieve radiotherapeutische behandelingen aanbieden zoals in dit geval stereotaxie gecombineerd met OSMS”.

Iridium Kankernetwerk biedt radiotherapie aan patiënten uit de Antwerpse regio en het Waasland.

Het Iridium Kankernetwerk werd opgericht door

  • de GZA Ziekenhuizen,
  • AZ Klina,
  • AZ Nikolaas,
  • AZ Monica,
  • AZ Sint-Jozef Malle.
  • Sinds 2015 maakt het UZA deel uit van het Iridium Kankernetwerk.
  • In 2016 voegde ZNA zich aan het netwerk toe.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.