De huidige Vlaamse coalitie in wording, van N-VA, CD&V en Open VLD, beantwoordt aan de wensen van de meerderheid van het specialistenkorps. Ook Jan Jambon scheerde hoge toppen in de peiling die De Specialist hield net voor de verkiezingen.
Bij de specialisten kan de N-VA op heel wat krediet rekenen. Jan Jambon kreeg volgens onze peiling de meeste credits, weliswaar als toen nog mogelijk volgende federale premier. Maar we nemen aan dat zijn premiergehalte op Vlaams vlak dan op evenveel bijval kan rekenen. Ter herinnering: Jan Jambon scoorde torenhoog (ruim 44% schoof hem naar voren) op zijn mogelijk premiergehalte. Hij liet daarmee alle andere kandidaten (op de federale kieslijst) ver achter zich. Zelfs bij Franstaligen werd hij hiervoor vaak genoemd.
In een reactie toen bij De Specialist liet Jan Jambon weten 'verrast' te zijn 'maar het doet in elk geval heel veel deugd.'
Mogelijke elementen die zijn premierstatus kracht bijzetten waren bijvoorbeeld de aanpak van de crisis na de aanslagen in Zaventem en station Maalbeek - veiligheid is voor artsen ongetwijfeld een belangrijk goed, en terecht. "We hebben ook altijd duidelijk gemaakt dat de veiligheid van de hulpverlener (bescherming tegen agressie) een prioritair punt is en werkten daaraan”, aldus Jan Jambon.
'Meer efficiëntie in de zorg, andere rol ziekenfondsen'
Mocht hij effectief premier worden - van de federale regering toen, red. - welke accenten zou hij dan leggen, vroeg De Specialist hem naar aanleiding van die peiling. “Ik wil meer efficiëntie in de zorg. Dat betekent minder middelen voor structuren en meer aan mensen. Dus de ziekenhuisnetwerken verder vorm geven, een andere invulling van de rol van de ziekenfondsen en een sterke eerste lijn. Zo moeten zorgverleners samen met de patiënt terug de zorgregie in handen krijgen.”
Ter herinnering: uw favoriete partij was volgens onze peiling voor de verkiezingen met voorsprong de N-VA (47,62%). Open VLD, nochtans in het verleden dé partij van heel wat specialisten, volgt een flink stuk verderop (18,49%). CD&V volgde op plaats 3 met 8,40%. Wel viel toen ook de politieke onverschilligheid op die bleek uit ‘ik stem niet’ (3,52%) en ‘ik stem blanco’ (9,52%).
Een verdere regionalisering (ruim vijf op tien) haaltde het ook bij u maar een belangrijke minderheid van een derde zag liever een herfederalisering.
Lees ook: Jan Jambon en N-VA schitteren