Bij de viering van 50 jaar pharma.be gaf premier Michel een overzicht van het belang van de sector die in ons land goed is voor 35.000 jobs. "Daarom ook implementeren we de Europese richtlijn klinische proeven zelfs voor 2018 zoals Europa vraagt."
De eerste minister citeerde voor een talrijk opgekomen publiek uit Nature. Dat gerenommeerde vakblad plaatst ons land in de top-10 van meest innovatieve farmaregio's ter wereld. Ons land telt meer dan 300 lifescience bedrijven. "België vormt een uitzonderlijke attractiepool voor investeringen, onderzoek en ontwikkeling. In 2015 nam het aantal investeringen bijvoorbeeld nog toe met 5,5%. We profileren ons ook steeds meer als een gigantisch laboratorium van hoop voor patiënten wereldwijd."
"Op jaarbasis nemen ook bijna 170.000 Belgen deel aan klinische proeven. Er werd recent een wetsontwerp goedgekeurd met een modernisering van de regeling daaromtrent. We zijn ons bewust van het belang van die klinische proeven, zowel voor de patiënten als voor de reputatie van de academische ziekenhuizen. Daarom zijn we de inwerkingtreding van de Europese richtlijn voor."
Ook fiscaal kwam de regering de sector tegemoet. Bijvoorbeeld via de belastingaftrek voor octrooidiensten, de vrijstelling van 80% bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers en het belastingskrediet voor O&O. Met daarnaast (nog steeds) de notionele intrestaftrek. "Zo komt het dat onze belastingtarieven lager zijn dan die in Nederland, Duitsland of Frankrijk." Michel verwees uiteraard ook naar het pact farmaceutica, afgesloten in 2015 met de sector. Met oog voor groei en innovatie.
Daarnaast hebben onderzoekers ook heel wat mogelijkheden om toegang te krijgen tot medische gegevens, weliswaar steeds met respect voor de privacy, aldus Michel. Dat alles hangt samen met de lancering van het platform biofarma - O&O.
De regering toont op dit vlak nog de ambitie om twee doelen te bereiken:
- blijven vooruitgang boeken voor zorgtoegankelijkheid via hervormlngen;
- de economische relance een duwtje in de rug geven, onder meer met de taxshift en het scheppen van werkgelegenheid.
Tot slot wenste de premier pharma.be nog toe dat de volgende 50 jaar even mooi zouden zijn als diegene die achter de rug liggen.