De Nederlandse DeVolkskrant deed een poging om de minimumduur van een consultatie van 10 minuten (ideale omstandigheden) af te zetten tegen de reële consultatieduur. Een procesanalyse die ook voor Belgische artsen de moeite loont.
Als je uitgaat van alle basisfactoren die in een consultatie thuishoren, dan kom je uit op ongeveer 10 minuten tijdsduur. Het gaat dan om de voorbereiding, de patiënt halen, de klachtpresentatie, anamnese, lichamelijk onderzoek, verwerking in het informaticasysteem/medisch dossier, ‘beleid’ (externe factoren waaraan moet worden voldaan) en het obligate handen wassen.
In theorie kun je die zaken afhaspelen in zowat tien minuten, maar iedere arts zal het ermee eens zijn dat er een groot verschil is met de praktijk. Allerlei details doen die duur al snel oplopen, in het slechtste geval met niet minder dan 51 minuten.
Rationaliseren
Dat levert een interessant plaatje op waaraan u misschien ook een boodschap kunt hebben als u uw consultatieduur wenst te rationaliseren. Met dien verstande dat die ‘rationaliseerbaarheid’ eindig is in de huidige omstandigheden. Toch moeten we dat proces verder kunnen optimaliseren, willen we de broodnodige ‘winst’ boeken om ademruimte te scheppen in de sector, stelde econoom Ivan Van de Cloot (Itinera) onlangs nog vast.
De enige uitweg lijken technologische hulpmiddelen waarvoor chirurg Rafael Grossmann pleit, de man die als eerste Google Glass inzette bij operaties én technologie ook als progressiefactor ziet voor onder meer huisartsen en specialismen met lange patiëntencontacten.
Een overzicht, met de basisfactoren vetjes en alle 'bijkomende' factoren die de consultatieduur verlengen.
Voorbereiding 0,5 min
- Waarnemer (huisarts-vervanger): 0,5 min
- Chaos in informaticasysteem: 0,5 min
Patiënt halen 0,5 min
- Patiënt te laat: 2 min
- Patiënt is minder mobiel: 0,5 min
Klachtpresentatie 1,5 min
- Breedsprakerig: 2 min
- Taalbarrière: 3 min
- Extra klacht: 2 min
- Partner komt mee: 1 min
Anamnese 2,5 min
- Assistente belt: 1 min
- Relateren aan voorgeschiedenis informaticasysteem: 1 min
- Psychiatrie: 4 min
- Agressief/ontevreden: 2 min
- Verstandelijke beperking: 2 min
Lichamelijk onderzoek 2 min
- Handen wassen: 0,5 min
- Gynaecologie: 2 min
- Minder mobiel: 1 min
- Kinderen: 1 min
- Richtlijnen/literatuur raadplegen: 2 min
Invoeren in informaticasysteem 1,5 min
- Lange anamnese: 2 min
- PC/HIS loopt vast: 4 min
- Zorgvuldigheid: 1 min
Beleid 1 min
- Verwijsbrief: 2 min
- CRP: 3 min
- Recept: 1 min
- Insturen: 6 min
- Bellen naar specialist: 2 min
Handen wassen 0,5 min
- Deurklinkfenomeen: 2 min
Conclusie: basisduur = 10 minuten, mogelijke extraduur = 51 minuten. Maakt u ook de oefening voor uw eigen praktijk?
Laatste reacties
Jozef DE MEYER
19 juli 2018en dan is helemaal niets misgelopen
Inez FRANCOIS
18 juli 201810 minuten lijkt me echt te weinig !!zelf voorzie ik 30 min per raadpleging (ben arts gastro-enterologe )en ja soms heb je wat minder tijd nodig ...maar soms ook wat meer ....:-)maar de nodige tid voorzien is voor zowel arts als patiënt minder stresserend ....vind ik !!
Yvan DE GRAVE
18 juli 2018Dat klopt als een zwerende duim. Als gerechtsdeskundige en zelfstandig controlerend arts krijg ik met de regelmaat de bemerking dat ik mijn tijd neem om iemand op vriendelijke wijze te ondervragen en te onderzoeken.
De gemiddelde duur schommelt rond 15 min.