Het nieuwe Sint-Maartenziekenhuis Mechelen ontvangt pas vanaf 15 oktober patiënten. Maar begin juni werd het al ingehuldigd in aanwezigheid van tal van politieke (ex)-promintenten zoals Wivina Demeester, Inge Vervotte, Bart Somers. Maggie De Block (Open Vld) en Jo Vandeurzen (CD&V) mochten het lintje doorknippen.
Medisch directeur Birger Jespers pikte in op de kwestie of dit enorme ziekenhuis inspeelt op de tendens om compactere instellingen te bouwen. “Dit is het resultaat van een fusie van drie campussen en finaal zullen we 200 bedden afgebouwd hebben. Met onze huidige grootte zullen we 654 bedden tellen: de helft in eenpersoonskamers, 96 bedden voor daghospitalisatie. Internationale studies wijzen uit dat de voordelen van schaalgrootte maximaal spelen vanaf 200 bedden tot 600 bedden. Met deze grootte zit het dus snor.”
Het beddenaantal is één zaak. Verder telt het ziekenhuis 14 grote OK’s en vier kleinere operatiezalen, gestructureerd in clusters. Zowat 200 artsen zullen in het nieuwe ziekenhuis werken.
Hightech
Voorzitter van de medische raad dokter Dubron zette de kwaliteit en de gedrevenheid van de medewerkers in de verf. Hij wees erop dat de artsen de kans grepen om totaal van scratch te starten. Niet alleen het gebouw is nieuw, ook de apparatuur. Van de vroegere ziekenhuizen werd alleen apparatuur meegenomen van maximaal twee jaar oud (met daarbovenop 12 miljoen hightech investeringen). Met de digitale operatiezalen heeft AZ Sint-Maarten zich volledig klaargestoomd voor toekomstige robotchirurgie.
Dokter Jespers vulde nog aan: “Ons elektronisch voorschrift wordt via de nieuwbouw volledig geïntegreerd en er is een innovatieplatform. En we kunnen meer impulsen geven aan multidisciplinaire samenwerking. De dienst radiotherapie beschikt over twee lineaire versnellers van de laatste generatie. Ook de medicatiedistributie zal een pak efficiënter en veiliger verlopen dankzij o.a. robotisering. Daarnaast besteedden we ook veel aandacht aan comfort, privacy, ergonomie, milieu en veiligheid.”
Directeur Ennekens. "Door mee onze schouders te zetten onder een ziekenhuisnetwerk voor Mechelen, Bonheiden, Lier, Vilvoorde vermijden we overinvesteringen in dure apparatuur. Beschikbare financiële middelen worden zo optimaal ingezet.”
Het nieuwe gebouw kostte zo'n 327 miljoen euro, het merendeel gefinancierd door Vlaanderen (166,8 miljoen) en federaal (120,7 miljoen via de ligdagprijs). En ook de Europese investeringsbank werd bedankt voor haar tussenkomst.
In het nieuwe ziekenhuis komt tevens een huisartsenwachtpost voor weekends en feestdagen. Die opent op 1 december.