Mariaziekenhuis en revalidatie/MS centrum pakken uit met mooie prestaties

Met gunstige financiële resultaten blikken het revalidatie en MS-centrum Overpelt en het Mariaziekenhuis Noord-Limburg terug op een gezond 2018. Het jaarverslag meldt verder enkele opvallende blikvangers.

Zo was het Mariaziekenhuis het eerste Belgische ziekenhuis dat een knieprothese plaatste met een robot. Dat gebeurt sinds april "met een precisie die buiten het bereik liggen van een chirurg. Dat beperkt de schade aan de weke delen rondom het kniegewricht. Een grote doorbraak in de orthopedische chirurgie", luidt het.

Deze 'Mako-robot' kostte bijna 1 miljoen en toch zullen patiënten die een nieuwe knie nodig hebben,  dat niet in hun portemonnee voelen, maakt het ziekenhuis zich sterk. "De kostprijs voor een knieprothese stijgt immers niet omdat het ziekenhuis de investering volledig op zich neemt. Dat strookt met ons streefdoel om ‘toegankelijke zorg aan iedereen te bieden’."

Nog een belangwekkende investering was de nieuwe Mug. uitgerust met de nieuwste veiligheidssystemen. "We kunnen nu ook een automatisch hartmassagetoestel (AutoPulse) meenemen."

Stig Broeckx ambassadeur

Uiteraard deed en doet ook de revalidatie van wielrenner Stig Broeckx van zich spreken. "Door veel wilskracht, steun van mensen rondom hem en de hulp van onze medewerkers kan hij nu zijn leven weer opnemen en zelfs fietsen op twee wielen. Vlaanderen was het voorbije jaar in de ban van het verhaal van Stig, die in de docureeks Bargoens een kijkje achter de schermen van zijn  revalidatieproces bood en liet zien waar hij nu staat."

"Stig revalideert nog steeds in ons centrum en heeft een speciale plek in ons hart veroverd. Hij liet iedereen zien dat revalidatie en wilskracht hand in hand gaan. In 2019 werd hij ambassadeur van ons Revalidatie & MS Centrum."

In het jaarverslag wordt ook aangehaald hoe de gynaecologen dr. Lieve Schops en dr. Kaat Verbeke sinds kort een innovatieve techniek toepassen om de precieze plaats van een borsttumor te bepalen bij een borstsparende operatie. Dat via de inbreng van een magnetisch zaadje, niet groter dan een rijstkorrel, in de borsttumor. De nieuwe techniek, Magseed®, is comfortabeler voor de patiënt: hij is minder pijnlijk en de dokter hoeft het magnetische zaadje niet op de dag van de operatie zelf te plaatsen. Voordelen voor de chirurg:

•          technisch is het eenvoudiger om de tumor uit de borst te halen

•          soms volstaat het om een kleiner deel van de borst weg te nemen

het zaadje kan bovendien enkele dagen voor de operatie worden ingebracht waardoor de workflow verbetert.

Financieel geen problemen

Het Mariaziekenhuis doorstaat vlot de zogenaamde Acid test voor liquiditeit (2,9%) en ook het revalidatie/MS-centrum doet dat (2,2%), zelfs al is er een lichte daling tegenover het jaar voordien.

Qua rentabiliteit van het eigen vermogen zit het ook goed met 2,6% voor het ziekenhuis en niet minder dan 8,41% voor revalidatie/MS.

Solvabiliteit en financiële onafhankelijkheid tot slot zijn verzekerd met resp. 
65,5% en 39,7%.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.