Vandaag pleit de Antwerpse rector Herman Van Goethem voor één groot ziekenhuisnetwerk Antwerpen in Gazet van Antwerpen. Daarmee reageert hij op ons interview met Luc De Clercq (GZA, Bvas) die liet uitschijnen dat GZA en ZNA naar één netwerk gaan zonder het UZA en op termijn zelfs op een fusie afstevenen.
GZA en ZNA kenden een heel andere historiek, maar de geesten zijn blijkbaar snel gerijpt om vermoedelijk zelfs tot een fusie te komen nu men bereid is om ideologische en historische verschillen buiten te houden. Dat zei Luc De Clercq in de nieuwsbrief van De Specialist.
Hij omschreef het eengemaakte netwerk plastisch als een ‘ei-vormige structuur’. Het UZA-netwerk zou tegen die structuur aanschurken als een soort ‘banaan’. Iedereen opnemen in één groot netwerk? Dat zou net een stap te ver zijn, aldus De Clercq, want dan zou het netwerk qua omvang te sterk afwijken van wat de overheid maximaal wil (GZA en ZNA alleen al dekken vermoedelijk meer dan het dubbele van de 500.000 patiënten die als norm gelden).
Toch pleit de UA als inrichtende macht van het UZA daarvoor. UZA vormt met ziekenhuizen als Monica en Klina nu een netwerk. Met dien verstande dat het als universitair ziekenhuis uiteraard meer doet dan alleen 'gewone' ingrepen uitvoeren.
Zorgketen optimaliseren
De rector stelt nu een kadertekst voor om het overleg met GZA-ZNA op te starten. Hij ziet hierin ook een kans om de ‘zorgketen’ te optimaliseren ten voordele van de patiënten. Terwijl huisartsen meer overzicht zullen hebben.
Maar uiteraard rijdt hij ook voor eigen rekening: tegen de achtergrond leeft de vrees dat het UZA ingeperkt wordt in zijn rol van UZ. Het UZA ontwikkelde ook een eigen standaard voor het Elektronisch Patiëntendossier (EPD).
“De vraag die we ons moeten stellen is hoe we een universitair ziekenhuis, met excellente klinische expertise maar waar bovendien fors geïnvesteerd wordt in onderzoek en infrastructuur, kunnen laten functioneren samen met de andere ziekenhuizen, die ook excellente klinische expertise kunnen aanbieden”, luidt het in Gazet van Antwerpen. Daarnaast is een eengemaakt elektronisch patiëntendossier (EPD) een troef, aldus woordvoerster Evita Bonné. ZNA houdt de deur op een kier bij monde van CEO Wouter De Ploey: “Naast onze intensieve samenwerking met GZA staan we ook open voor samenwerking met andere ziekenhuizen.”
Zorgstrategisch plan
Marc Geboers (directeur AZ’s Zorgnet-Icuro) houdt de boot af. Hij ziet wel mogelijkheden voor een nauwe samenwerking, maar dat hoeft voor hem niet te betekenen dat het tot één enkel netwerk komt. Net omdat de federale overheid de grootte van de netwerken begrenst. En ook omdat de netwerken moeten passen in een zorgstrategisch plan. “Er zijn op bepaalde vlakken ook andere samenwerkingsvormen mogelijk”.
Voor het zorgstrategisch plan is ook overleg met de eerste lijn nodig, overleg dat onlangs werd opgestart.
Laatste reacties
Guy NOLLET
13 oktober 2017Intentieverklaringen genoeg, nu maar wachten op de uitwerking. Niet alleen voor Antwerpen ...
Jan VERCAMMEN
13 oktober 2017Marc Geboers houdt de boot af... klein stemmetje zegt dan... hoe meer netwerkpostjes ...