De Europa Ziekenhuizen kondigen met trots aan dat Dr. Didier Postlethwaite, orthopedisch chirurg op de site St-Elisabeth, gespecialiseerd in heupchirurgie, zojuist met succes de eerste THP-implantaties met deze robot heeft uitgevoerd. Een primeur in het Brussels Gewest en een pionier in Europa, gelijktijdig uitgevoerd in het AZ Sint-Jan in Brugge.
Dr. Postlethwaite voert met deze robot THP-ingrepen uit voor de anterieure heup. Hij is bijzonder tevreden: “De Rosa-robot biedt ons veel werkcomfort en zorgt ervoor dat we tot op de millimeter nauwkeurig kunnen werken. De eerste implementaties verliepen erg goed. 48 uur na de implantatie van de prothese konden patiënten het ziekenhuis al verlaten. We zullen uiteraard een grotere groep patiënten nodig hebben om verder commentaar te kunnen geven op de verkregen resultaten, maar de eerste feedback van onze patiënten is al zeer positief.”
Waar de Rosa-robot al in de Europa Ziekenhuizen werd gebruikt voor de implantatie van totale knieprothesen (TKP), wordt hij nu gebruikt voor THP, dankzij de software en de gelede arm voor de heup.
“Met de Rosa-robot kunnen alle patiënten worden geopereerd en nu opereer ik daarmee mijn patiënten die de plaatsing van een THP via een directe anterieure benadering nodig hebben. Elke chirurg die deze heelkundige aanpak beheerst en een passende opleiding heeft gevolgd, kan met de Rosa-robot opereren. Deze geavanceerde technologie biedt een nog grotere zorgkwaliteit”, besluit Dr. Postlethwaite.
Bekroning na lang proces
Om zo’n robot te kunnen bedienen is een intense opleiding nodig om alle benodigde kennis te verwerven en het gebruik ervan onder de knie te kunnen krijgen. “Wij zijn met vier chirurgen die het geluk hadden om in 2024 de opleiding ‘Bioskills Teaching Rosa’ te mogen volgen: mijn collega van ASZ in Aalst, Dr. Raaijmaakers, en twee collega’s van AZ Sint-Jan in Brugge, Dr. Vandekerckhove en Dr. Vanlommel. Het is dus Belgisch teamwerk”, zegt de orthopedisch chirurg.
De eerste toepassingen vonden plaats in de Verenigde Staten en vervolgens in Zuid-Afrika. In Europa moesten we wachten op de CE-markering. Zodra deze werd verkregen, was België het eerste land in Europa dat deze technologie in januari 2025 aan patiënten kon aanbieden.
“Het is bovenal een erkenning voor ons land dat het werd geselecteerd door het bedrijf Zimmer Biomet, een van de grootste orthopedische implantaatbedrijven, en daardoor het eerste Europese land kan zijn dat deze technologie aan onze patiënten aanbiedt”, aldus Dr. Postlethwaite.
Tot nu toe zijn de eerste gecoördineerde implantaties uitgevoerd in de Europa Ziekenhuizen, in het AZ Sint-Jan in Brugge en recent heeft het ASZ in Aalst gevolgd.