Netwerken: Dendermonde in ongemakkelijke spreidstand

Het rampzalige communicatiebeleid rond de netwerken brengt menig ziekenhuis in een benarde positie. Een typevoorbeeld is het AZ Sint-Blasius Dendermonde dat meer dan ooit tot een ongemakkelijke spagaat gedwongen wordt.

Vooreerst iets over dat rampzalige communicatiebeleid. De overheid blaast vandaag koud en warm. Daar waar Maggie De Block enkele jaren geleden volledig het initiatief aan het veld overlliet inzake netwerkvorming en vooral Vlaanderen daar ook gretig op inging, klinkt nu een heel ander geluid van haar Vlaamse collega Jo Vandeurzen. Alhoewel het gros van de Vlaamse ziekenhuizen intentieverklaringen voor samenwerkingen met zelfgekozen buren tekende - en daar ook een pak onderhandelingstijd aan besteedde - heet het nu dat niet alles 'matcht' met de logische zorggebieden. Die zorggebieden zijn bedoeld om de ziekenhuisnetwerken te laten aansluiten op de eerste lijn.

In een interview met De Specialist enkele maanden geleden had minister Vandeurzen er weliswaar voor gewaarschuwd dat ziekenhuizen niet te overhaast tewerk mochten gaan. Maar die waarschuwing kwam wel rijkelijk laat. De Vlaamse overheid had dan eerder ook al kunnen aangeven welke richting het uit moest. Idem dito voor de federale overheid die voor haar juridisch huiswerk haar eigen planning totaal niet nakwam zodat tot op vandaag ziekenhuisdirecties en -artsen zowat in een juridisch vacuüm moeten werken.

Dendermonde

Neem nu het AZ Sint-Blasius Dendermonde. Nadat het een intentieverklaring ondertekende om samen te werken met de Aalsterse ziekenhuizen - op zich al 'historisch' - werd het op het kabinet Vandeurzen uitgenodigd... om na te denken over een samenwerking met het AZ Nikolaas. Het oorspronkelijke bottom-upmodel heeft op een zeer korte tijd plaats moeten ruimen voor top-downdruk, zo te zien.

Machtsspel

Dendermonde ziet zich nu verplcht om 'officieus' te gaan onderhandelen met AZ Nikolaas. Op zich kan dat een betere keuze zijn in het licht van samenwerking met de eerste lijn, dat is hier niet het punt. Maar vooral de tegenstrijdige signalen van de overheid doet menigeen de wenkbrauwen fronsen.

"Eerst laat men iedereen zijn eigen speelkameraadjes kiezen om nadien alle spelregels overboord te gooien", luidt de kritiek van een rechtstreeks betrokkene. "Het geeft geen pas om medische raden en directies intensief met elkaar te laten praten om dan uiteindelijk te landen in opperste verwarring. Ik mis hier in dit discours de laatste maanden het belang van de patiënt. Blijkbaar zijn daar op het werkterrein al directies het slachtoffer van geworden."

"Beslissingen worden nu genomen ver boven de hoofden van de artsen heen. Artsen die sleutelspelers zijn, weten wat het is om naast de patiënt te staan, dag en nacht, worden nu uit het beslissingsproces geweerd. Als het erop aankomt, wordt alles boven de hoofden van artsen en zorgverleners beslist. Als puntje bij paaltje komt, gaat het zuiver om macht."

Bij het AZ Sint-Blasius Dendermonde was tijdens de totstandkoming van dit artikel niemand voor commentaar bereikbaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.