De kogel leek door de kerk: AZ Jan Portaels gaat scheep met het netwerk Bonheiden, Lier en Mechelen. Daarmee wordt een van de laatste blinde vlekken in Vlaams-Brabant opgevuld. Dacht men. Coup de théâtre: de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a) reageert verontwaardigd en wil de zaak terugdraaien.
AZ Jan Portaels Vilvoorde koos dus voor het zorggebied Mechelen-Bonheiden-Lier, een netwerk waarvoor eerder dit jaar - op 28 april 2017 - een intentieverklaring ondertekend werd. Nu tekende dus ook Jan Portaels een intentieverklaring om hierin in te stappen. Alles leek in kannen en kruiken in eerste instantie.
“De door de ziekenhuizen van Lier, Bonheiden en Mechelen uitgesproken wens om een geïntegreerd zorgaanbod tussen de verschillende ziekenhuizen uit te bouwen en om daarbij elkaars werking te versterken, wordt ook onderschreven door het AZ Jan Portaels”, vertellen Joost Vastenavondt, voorzitter van de raad van bestuur van AZ Jan Portaels, en Paul Maertens, voorzitter van de stuurgroep van het op te richten ziekenhuisnetwerk.
“Het doel van zo’n geïntegreerd zorgaanbod bestaat er immers in dat we kwaliteitsvolle, acute én basiszorg kunnen aanbieden en waarborgen, dichtbij de patiënt en dat op elke ziekenhuislocatie van het netwerk. Deze doelstelling ligt helemaal in lijn met de ambitie van het AZ Jan Portaels. Dat ook een optimale samenwerking nagestreefd wordt met de partners uit het horizontale netwerk van het ziekenhuis, zoals o.a. huisartsen, paramedici, woonzorgcentra en centra voor geestelijke gezondheidszorg, kan alleen maar toegejuicht worden.”
PrimUZ
AZ Jan Portaels Vilvoorde werd tot voor kort verlamd omdat de goedkeuring voor een nieuwbouwdossier maar bleef aanslepen. Nu die goedkeuring er alleszins op korte termijn niet komt, heeft het er alle schijn van dat het ziekenhuis volle kracht vooruit wil op andere vlakken. Eerder koos het wel voor Primuz, het elektronisch patiëntendossier van het UZ Brussel. Vraag is hoe dat kan worden ingepast met de systemen van de andere partners. Maar op zich hoeft dat geen probleem te zijn. Ook Lier werkt bijvoorbeeld met dat dossier.
Maar blijkbaar is er toch meer aan de hand. Burgemeester Hans Bonte reageert verontwaardigd op de intentieverklaring. De stad Vilvoorde dringt erop aan dat het ziekenhuis een soortgelijke samenwerking start met de andere ziekenhuizen uit Halle-Vilvoorde, het Sint-Mariaziekenhuis uit Halle en het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Asse, en het UZ Brussel.
"Uit een studie van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat op basis van de huidige patiëntenstromen de ziekenhuizen uit Halle-Vilvoorde een logisch zorggebied vormen met het UZ Brussel. Zeker in de regio's Halle en Vilvoorde vinden de patienten al makkelijk de weg naar het UZ Brussel voor meer gespecialiseerde zorg, en ervaart de bevolking de nabijheid van het UZ Brussel als een logische aanvulling op het eigen ziekenhuisaanbod."
Vilvoorde wil daarom dat deze ziekenhuizen in het belang van de patiënt een sterk en efficiënt ziekenhuislandschap creëren. Het zal hierover in de gemeenteraad een motie stemmen en vraagt andere lokale besturen van Halle-Vilvoorde hetzelfde te doen.
Klok tikt
Zoals bekend tikt de klok om voor een netwerk te kiezen. Verwacht wordt dat de regelgeving tegen eind 2017 zowel federaal als Vlaams zal vastgelegd zijn. In functie van de beslissingen door de overheid zullen de partners samen beslissen over welke gespecialiseerde zorgfuncties en electieve zorgprogramma’s hen te beurt vallen. De overheid zal het raamwerk en de spelregels uitschrijven voor de organisatie van de zorgopdrachten.
Concreet: de overheid bepaalt dan welke zorgopdracht op welk niveau en op hoeveel plaatsen mag worden aangeboden. Hoe de ziekenhuizen dat daarna zullen verdelen, is de oefening voor de komende jaren.
De ambitie is nu om zo snel mogelijk de intentieverklaring te vertalen naar een concrete kaderovereenkomst tussen de vier betrokken partijen. Die dan zal vastleggen met welke timing en binnen welk financieel en juridisch model we medische en logistieke activiteiten kunnen organiseren in dit ziekenhuisnetwerk.
"Geen politieke speelbal"
Algemeen directeur AZ Jan Portaels dr. Guy Buyens heeft een dagje vakantie als hij de jongste politieke ontwikkelingen verneemt. Hij beperkt zich tot een korte mededeling. "We wensen als ziekenhuis geen politieke speelbal te worden."
Communcatieverantwoordelijke Sven de Boeck stuurt later nog ter aanvulling deze boodschap: "Er zijn voor het AZ Jan Portaels inderdaad meerdere alternatieven om samen te werken in een ziekenhuisnetwerk, elk met hun eigen voor- en nadelen. De voorbije maanden hebben we gesprekken gevoerd met twee mogelijke groeperingen. Uiteindelijk is gebleken dat onze visie en ons ambitieniveau met het oog op het aanbieden van kwalitatieve zorg in de regio Vilvoorde goed aansluit bij de visie en ambitie van de ziekenhuizen van Mechelen, Bonheiden en Lier."
"Dit is geen keuze tegen mogelijke partners, maar vooral een keuze voor een matuur en ambitieus project met partijen die op dezelfde golflengte zitten."