Sponsoring van wetenschappelijke evenementen onder de loep

Het deontologisch platform Mdeon, dat voortaan voorgezeten zal worden door dr. Guido Istas (Domus Medica) en dat zijn erkenning voor een periode van drie jaar verlengd ziet worden door minister Maggie De Block, publiceerde zijn jaarverslag. Het platform heeft als doelstelling het creëren van een kwaliteitskader in verband met informatie over en promotie van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Het is met name belast met de procedure van de visa. In de strikt gereglementeerde sector van de medische informatie zijn deze visa de noodzakelijke garantie dat het sponsorproject van de deelnemers (V1) aan een wetenschappelijk evenement of de organisatoren (V2) van een wetenschappelijk evenement, goed en wel beantwoorden aan de deontologische en wettelijke vereisten. Het activiteitenrapport van Mdeon biedt dan ook heel wat interessante informatie over de steun die de farmaceutische bedrijven en de leveranciers van medische hulpmiddelen bieden aan wetenschappelijke bijeenkomsten en over de informatie die ze zorgverstrekkers aanbieden.

 

Zo leren we dat er in 2014 6.716 aanvragen voor visa werden behandeld (+1,4%). Onder hen kreeg 80,5% een visum in ‘eerste aanleg’. Dat cijfer stijgt tot 96% goedkeuringen nadat de dossiers opnieuw werden ingediend. (1)

Het rapport geeft een uitgebreide lijst van motieven om een visum te weigeren. De meeste weigeringen  houden verband met de gastvrijheid of met een onvolledig dossier. Samen zijn ze goed voor driekwart van de weigeringen.

 

Top vijf van de weigeringsmotieven (2)

  • 1. Onredelijke gastvrijheid 18,6%

  • 2. V1-aanvraag onvolledig15,6%

  • 3. Gastvrijheid niet beperkt tot inschrijving, maaltijd, logement, transport 14,6%

  • 4. Gastvrijheid niet beperkt tot duur bijeenkomst 13,3%

  • 5. Laattijdige aanvraag (15 werkdagen) 10,9%

Totaal: 73%

Op financieel vlak, rekende het rapport uit dat de bedrijven in 2014 zo’n 62,4 miljoen euro investeerden in de opleiding van zorgverstrekkers, verdeeld over 5.408 visa-aanvragen. De sponsoring van organisatoren van wetenschappelijke bijeenkomsten liep op tot 11.043.907 euro (-3,5%), terwijl de sponsoring van de deelnemers aan wetenschappelijke evenementen vastgesteld werd op
51.453.797 euro. (3)

44.898 gesponsorde deelnames (V1), ofwel 80,2% van het totaal, betroffen specialisten.  Zij worden gevolgd door verpleegkundigen (9%), dierenartsen (3,3%), huisartsen (2,2%) en ziekenhuisapothekers (2%). (4)

 

Top 20 van de specialismen (5)

 

 

Het is geen verrassing dat internationale colloquia, opleidingen en adviesraden goed zijn voor het merendeel van de gesponsorde activiteiten (V1 et V2). (6)

 

 

In schril contrast met het vooroordeel dat wetenschappelijke bijeenkomsten gehouden worden in tropische oorden, vinden de meeste gesponsorde wetenschappelijk bijeenkomsten (V1 en V2) plaats in Europa (81%) en de Verenigde Staten.

 

 

Kijken we ten slotte naar de sponsors, dan stelt het rapport vast dat er een belangrijk (en stijgend) aandeel is van buitenlandse bedrijven (270). Het rapport nuanceert meteen door er aan toe te voegen dat de 227 Belgische bedrijven goed zijn voor 85% van de dossiers. (7)

 

 

Voetnoot
Het platform Mdeon bestaat uit 25 verenigingen van artsen, apothekers, tandartsen, dierenartsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, paramedici, ziekenhuistechnici en de industrie (BVZA, Bvas, AFITEB, APB, AXXON, BACHI, Kartel, UCBA, Domus Medica, FBP, Febelgen, Formavet, VBS, IPSA, OPHACO, pharma.be, SSMG, SSPF, SVH, UNAMEC, AUVB, UPV, VBT, VDV en VVZ)
Het activiteitenrapport is beschikbaar op de website van Mdeon: https://www.mdeon.be/
(1) Rapport, p. 11.
(2) Rapport, p. 30
(3)  Rapport, p. 18
(4)  Rapport, p. 14
(5) Rapport, pp. 15-16
(6) Rapport, p. 17
(7) Rapport, p. 13.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.