Sinds eind vorige week onderhandelt een werkgroep Welzijn, Gezondheid en Gezin om het beleid van de komende vijf jaar vorm te geven. Zorgnet-Icuro beklemtoont enkele kernpunten.
Vooreerst de ouderenzorg. De personeelsnormen van woonzorgcentra zijn onvoldoende mee geëvolueerd. Het personeel kan de werkdruk niet aan en heeft onvoldoende tijd om echt warme zorg te geven aan mensen in hun laatste levensfase. “De Vlaamse overheid financiert vandaag ongeveer 0,48 voltijdse medewerker (VTE) per bewoner, en dat terwijl het streefdoel een personeelsnorm van 0,9 VTE per bewoner zou moeten zijn, zeker omdat het hier gaat om heel zwaar zorgbehoevenden met complexe problemen, zoals dementie. Die kloof overbruggen, samen met de nodige extra plaatsen voor een vergrijzende bevolking, kost om en bij de 2 miljard euro”, becijfert de koepelorganisatie.
Tweede aandachtspunt is, zoals al herhaaldelijk aangegeven, de geestelijke gezondheidszorg. Ook daar zijn flinke injecties nodig om de wachttijden te verminderen en een adequaat antwoord te bieden op de psychische zorgnoden. “Daar is om en bij de 450 miljoen euro extra Vlaams geld nodig voor een uitbreiding van de ambulante behandelcapaciteit, de psychiatrische verzorgingstehuizen en beschut wonen. Dat is exclusief de psychiatrische ziekenhuizen die nog ressorteren onder de federale overheid”, luidt het ontnuchterende rapport van Zorgnet-Icur dat ook nog 8 miljoen vraagt voor de volgende regeerperiode om de noden in de revalidatiesector te lenigen (eveneens een personeelstekort).
Snel klare wijn over netwerken
Voor de algemene ziekenhuizen moet de Wet op de klinische netwerken die op 1 januari 2020 in voege treedt, snel concreet ingevuld worden: denk alleen al aan de afstemming tussen eerste en tweede lijn, en andere zorgactoren. “Wat de investeringen in infrastructuur betreft, is de doorstart van een strategisch forfait voor nieuwbouw en verbouwing cruciaal. Dat geeft ons ook de kans om het ziekenhuis van de toekomst te bouwen.”
Om voldoende zorgmedewerkers te vinden de volgende jaren pleit Zorgnet-Icuro onder meer voor een globaal loopbaanpact voor de zorg en een pragmatische aanpak. Zeker om de problemen die gepaard gaan met de zesde staatshervorming, weg te werken.