Brussel verlengt mondmaskerplicht in zorginstellingen tot 24 november

Het Verenigd College bevoegd voor Gezondheid en Welzijn van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest besliste om de mondmaskerplicht in de zorginstellingen daar te verlengen. De verlenging gaat in op dinsdag 23 augustus volgens een besluit dat verscheen op18 augustus in het Staatsblad.

Het Verenigd College maakt deel uit van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van Brussel-Hoofdstad. Het wordt voorgezeten door minister-president Rudi Vervoort (PS). De Leden van het College bevoegd voor Gezondheid en Welzijn zijn Alain Maron (Ecolo) en Elke Van den Brandt (Groen). Met het besluit wordt het voorgaande besluit over de mondmaskerplicht in zorginstellingen van 22 mei dit jaar gewijzigd.
Voor het besluit beroept het college zich op tal van argumenten zoals:

  • het advies van de gezondheidsinspecteur van 16 augustus 2022 waarin wordt besloten om het dragen van een mondmasker in zorginstellingen aan te bevelen;
  • de beslissing van het Overlegcomité van 20 mei 2022 om de coronabarometer te desactiveren, maar om de mondmaskerplicht te behouden in algemene, universitaire en revalidatieziekenhuizen, medische praktijken en apotheken;
  • de epidemiologische situatie die aantoont dat het coronavirus COVID-19 nog steeds aanwezig is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en dat het gevolgen heeft voor de ziekenhuiscapaciteit;
  • de incidentiegraad per 100.000 inwoners die over 14 dagen 293 bedraagt;
  • de positiviteitsratio die op 17,3% ligt;
  • de circulerende varianten die momenteel voornamelijk de omikronvariant BA.5 (93,35 %), de omikronvariant BA.4 (5,27 %) en de variant BA.2 (0,63 %) zijn;
  • de vaccinatiegraad: volledig gevaccineerd is van de algemene Brusselse bevolking 61,6 %; volledig gevaccineerd + boosterdosis is van de algemene Brusselse bevolking 38,5%.
  • de bezetting intensieve zorg: 18 bedden op intensieve zorg zijn bezet door covidpatiënten, wat neerkomt op een bezettingsgraad van 7%.

Omdat de pandemie dus nog niet volledig voorbij is en om specifieke risicogroepen te blijven beschermen moet dus een minimum aan specifieke, evenredige preventiemaatregelen van toepassing blijven.

De hoogdringendheid laat volgens de beslissingsnemers niet toe om het advies van de Raad van State in te winnen, zelfs niet binnen een termijn van vijf dagen.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.