Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie: "Wetswijziging inzake anonimiteit nodig"

Volgens de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie kan enkel een wetswijziging een oplossing bieden voor het probleem dat zich onlangs stelde in de euthanasiezaak rond Godelieve De Troyer. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelde eerder in de zaak Mortier tegen België dat de controle na de uitgevoerde euthanasie tekortschoot.

Daardoor werd artikel 2 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens geschonden.

Het was onze landgenoot Tom Mortier die eerder naar het Hof was gestapt nadat zijn moeder Godelieve De Troyer in 2012 euthanasie had gekregen van de bekende LEIF-arts en oncoloog Wim Distelmans wegens depressie. Volgens Mortier schoot België tekort in het beschermen van het leven van zijn moeder en gebeurde er geen grondi g onderzoek naar haar dood.

Het Hof oordeelde vervolgens dat het Belgische rechtskader in verband met euthanasie werd gerespecteerd. Wel schoot de controle achteraf tekort. Zo was de onafhankelijkheid van de Commissie die over de controle gaat niet gewaarborgd, aldus het Hof. Dit heeft te maken met Distelmans, die naast de uitvoerende arts ook co-voorzitter van de federale evaluatiecommissie is.

Bij de evaluatie gaat de Commissie eerst over het anonieme deel van het registratiedocument euthanasie. Als er dan nog vragen of twijfels zijn, wordt de anonimiteit opgeheven en wordt de zaak in groep besproken. Wanneer blijkt dat de onpartijdigheid van een Commissielid in het gedrang komt, wordt hij/zij "overgelaten aan de eigen discretie om het stilzwijgen te bewaren". Concreet betekent dit dat de betrokken arts dus niet zal deelnemen aan de discussie. Maar volgens het Hof is dit niet voldoende om de onafhankelijkheid te garanderen.

Omzeild

Volgens de Commissie kan dit probleem omzeild worden wanneer de anonimiteit van het registratiedocument wordt opgeheven door de identiteit van de betrokken artsen op voorhand bekend te maken. Wanneer zij merken dat het dossier van een patiënt voorkomt in de Commissie, zullen ze simpelweg niet zetelen. Maar hiervoor is wel een wetswijziging nodig, zo zegt de Commissie.

> EHRM oordeelt dat België mensenrechten geschonden heeft in euthanasiezaak

> "Opdoeken" (Ivo Uyttendaele)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.