Voor de 5de editie van de Zorgvinding ging In4care vzw een samenwerking aan met Alzheimer Liga Vlaanderen rond het thema ‘Dementie’. Met als doel: initiatieven die de zorg voor en de kwaliteit van leven van personen met dementie en hun mantelzorgers verbeteren een duwtje in de rug te geven. De jury koos voor de 'Lichtstraat' van wzc Samen Campus Wakken als laureaat
Niet minder dan 33 inzendingen kwamen binnen op de redactie van In4care in de vorm van korte video’s. Een divers samengestelde jury (ervaringsdeskundigen, experten, innovatiecoaches...) evalueerde deze inzendingen en daaruit ontstond een shortlist van 7 finalisten. Op 13 september 2022 werden deze finalisten uitgenodigd om hun idee voor te stellen aan de jury.
De inzendingen waren zeer divers en de jury was erg onder de indruk van het enthousiasme van de indieners met een groot hart voor de zorg en de mens met dementie.
Het is onmogelijk om zulke verschillende ideeën mathematisch met elkaar te vergelijken. Daarom werd na een scoring door de juryleden een uitgebreide discussie gevoerd om in consensus tot een winnaar te komen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de huidige oplossing maar ook naar de oorsprong ervan, het potentieel en de schaalbaarheid van een idee. Dit alles in de geest van de Zorgvinding van In4care, bottom-up innovatie en co-creatie stimuleren en opschalen van goede ideeën faciliteren.
Alle finalisten brachten stuk voor stuk knappe innovaties met potentieel naar voor en de jury wenst ze dan ook expliciet te feliciteren. Maar uiteindelijk kan er slechts één laureaat zijn....
De jury koos voor de 'Lichtstraat' van wzc Samen Campus Wakken als laureaat van de Zorgvinding 2022.
Zij ontvangen vanwege Alzheimer Liga Vlaanderen €10.000 én een coachingstraject door In4care vzw (i.s.m. Alzheimer Liga Vlaanderen) om hun Zorgvinding verder uit te werken en zo ook voor andere zorgorganisaties beschikbaar te maken.
Ledstrips
De lichtstraat is een eenvoudige oplossing door een combinatie van ledstrips en geleidende latten om bewoners met dementie te leiden bij dwaalgedrag, desoriëntatie en nachtelijke bewegingen.
Deze oplossing is niet uniek maar de manier waarop ze door de zorgmedewerkers in WZC Samen wordt ingezet is dat wel. De inzet van de indieners om hun bewoners met dementie maximale autonomie te gunnen (in tegenstelling tot fixatie) en de passie waarmee dit idee werd uitgewerkt hebben de jury erg getroffen. Met eenvoudige middelen en heel wat kennis werden varianten van de lichtstraat gebouwd met een bepaald doel (geleiding, indirecte verlichting, dag-nacht ritme, oriëntatie).
De jury meent ook dat dit idee makkelijk, snel en op een betaalbare manier herbruikbaar is in vele zorginstellingen, maar ook daarbuiten, en dat met de hulp van In4care coaching een wezenlijke impact kan worden gecreëerd. Daarbij is met name niet het materiaal maar de opgedane kennis en ervaring cruciaal
Warme arm
Eveneens een verdienstelijke inzending - die een finaleplaats veroverde - was de 'warme arm' van AZ West. Een ziekenhuisopname kan zeer stresserend zijn voor patiënten met vergevorderde dementie. Weg uit hun gekende thuisomgeving ervaren ze sneller onrust, zowel motorisch als verbaal, maar ook angst en depressie. De Warme Arm, een gehaakte arm en hand, biedt rust, genegenheid en activiteit aan deze onrustige personen met dementie.
"We vereenvoudigden een bestaand patroon van onze noorderburen en voegden herkenbare bezittingen zoals een armband, hemd, knopen of zelfs de geur van een partner toe. Hiermee spelen we in op de zintuigen die bij mensen met vergevorderde dementie vaak wel nog goed zijn nl. tast en geur. De patiënt mag de arm nadien ook meenemen naar huis."