Eerste statistieken impact coronacrisis op activiteit algemene ziekenhuizen (IMA)

De impact van de Corona-crisis op de activiteit in de gezondheidsvoorzieningen is groot. In een eerste analyse toont het Intermutualistisch Agentschap (IMA) de gevolgen van de Corona-crisis voor het aantal opnames in verschillende diensten van de algemene ziekenhuizen. Het valt op dat de coronacrisis, wat het aantal opnames betreft, pas in het eerste semester van 2021verteerd lijkt.
Op vraag van het Riziv verzamelde het IMA de gegevens van het aantal klassieke opnames per week tussen 6 januari 2020 en 26 december 2021. Deze aantallen vergeleken we met de weekgegevens in 2019 voor dezelfde periode.

In maart 2019 vroeg de overheid aan de ziekenhuizen om alle niet-dringende consultaties, onderzoeken en ingrepen op te schorten voor onbepaalde duur.
Het aantal opnames daalde de daaropvolgende weken tot ongeveer 20.000 per week, vergeleken met ongeveer 35.000 per week in 2019.

Sterke onderlinge verschillen tussen de ziekenhuizen in activiteitsdaling worden ook aangetoond door de statistieken.
Uitzondering op deze sterke daling is de activiteit op de materniteit, waar een kleinere daling te zien is.

Vanaf 4 mei 2019 was een geleidelijke heropstart van de normale ziekenhuisactiviteiten weer mogelijk, wat opnieuw vast te stellen is in de stijgende aantallen tijdens die week en de daaropvolgende weken. Maar het zou nog lang aanslepen vooraleer het aantal ziekenhuisopnames zich zou herstellen tot op een pre-coronaniveau.

Tot slot worden ook gegevens per provincie vergeleken, waarbij in Vlaanderen de provincie Oost-Vlaanderen over de hele periode procentsgewijs het minst daalt qua ziekenhuisopnames. Brussel daalt het sterkst, samen met Henegouwen, Limburg en Luxemburg. Waals-Brabant zakt het minst.

Methodologische beperkingen

In deze cijfers zijn de dagopnames en de opnames in de psychiatrische ziekenhuizen niet inbegrepen. Deze eerste statistieken vertellen ook niets over de duur van de opnames, over de hoeveelheid werk of de werkdruk op het verzorgend en medisch personeel. Op het moment van deze analyse beschikte het niet over het onderscheid tussen Covid of niet-Covid patiënt. De pathologie, die hier evenmin in aanmerking werd genomen, zal een invloed hebben op de duur van het verblijf en dus bezetting van de bedden. De studie bevat ook geen dagopnames.

De gegevens in deze publicatie moeten dan ook met grote voorzichtigheid worden geïnterpreteerd, beklemtoont het IMA. 

Hier vindt u de eerste statistieken.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.