Elk jaar stromen 15.000 langdurig zieken rechtstreeks naar pensioen

Elk jaar stroomt het equivalent van een kleine Belgische gemeente rechtstreeks door van een ziekte-uitkering naar het pensioen. In 2020, het recentste jaar in de cijfers van het Riziv, ging het om 15.904 langdurig zieken. Dat is bijna een tiende van het totale aantal Belgen dat in 2020 met pensioen ging.

Het bericht staat in De Standaard, Het Nieuwsblad en het Belang van Limburg.

Concreet wordt met 'langdurig zieken' bedoeld: alle werknemers die langer dan één jaar arbeidsongeschikt zijn en sindsdien terugvallen op een ziekte-uitkering. Van die 15.904 langdurig zieken in 2020 was drie vierde op het moment van de pensionering al meer dan vijf jaar arbeidsongeschikt. Opvallend: 2.817 werknemers waren op dat moment zelfs al langer dan twintig jaar langdurig ziek.

Het Riziv verzamelde de cijfers naar aanleiding van een parlementaire vraag van oppositiepartij PVDA aan minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit). Zelf wijst de PVDA vooral op de sterke stijging bij de langdurig zieken die nét voor hun pensioen uitvielen en dus nog maar een of twee jaar langdurig ziek waren. In 2016 waren er dat nog maar 742. In 2020 liep dat al op tot 1.306, bijna het dubbele.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    13 december 2022

    Die gasten vh onderwijs waren daar “ cracks” in om hun ziektedagen op te sparen zoadat Ipv aan 56 op pensioen te gaan al aan 52,5 “safe” zaten met 1 staatspensioen !
    Het is vechten tegen de bierkaai , als den SP en de PS de volgende verkiezingen willen winnen moeten ze aan elke Belg pensioen beloven vanaf 12 , als plechtige communie cadeau !
    En zo blijft den CDNV ook nog boven den kiesdrempel !