Voor alle ziekenhuizen dreigen de energiekosten de pan uit te swingen, maar misschien nog iets meer voor het UZ Gent dat met enkele specifieke nadelen kampt. Dat signaleert hoofdarts Frank Vermassen.
“Voor ons is die energiekost een reuzengroot probleem, ten eerste omdat we een grote oppervlakte beslaan en ten tweede omdat de gebouwen bovendien niet energiezuinig gebouwd zijn”, legt Prof. Vermassen uit. “Onze infrastructuur, gekenmerkt door hoogbouw, dateert uit de jaren 70. De meerkost voor de hele campus voor volgend jaar vergeleken met de energieprijzen van dit jaar in augustus, bedraagt 20 miljoen!”
Men voorzag voor de eerste helft 2023 buiten begroting 80 miljoen extra voor alle ziekenhuizen, dus men zal er lang niet komen?
“Zeker niet. We kunnen alleen maar hopen dat de energieprijzen zullen zakken. Voor een stukje heeft het wat ons betreft, ook te maken met de verouderde gebouwen. Daarom zien we reikhalzend uit naar de realisatie van het masterplan. Met deze kost kan geen enkel ziekenhuis in de groene cijfers blijven.”
“Bij ons komt er de indexatiekost nog bovenop, met de specifieke situatie dat we ambtenaren zijn. Waarmee ik de automatische indexatie zeker niet wil afbreken, maar we kunnen niet om deze feiten heen.”
Een recente update van de energiekosten van de Federale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen, op basis van de prijzen in september, wees uit dat de jaarlijkse uitgaven voor energie in 2023 bij gelijklopend verbruik 724 miljoen euro meer bedragen dan de gemiddelde uitgaven van 2017-2019 (pre-covid periode).
De regering verlaagde intussen wel tijdelijk de btw naar 6%, wat de meeruitgaven lichtjes doet afzwakken naar 635 miljoen voor 2023. Intussen zakte ook de gasprijs al enigszins, maar zeker niet afdoende. De sector dringt erop aan dat de verschillende overheden in dit land nog andere bijkomende inkomsten vanuit de heffingen, transportkosten, bijdrage voor hernieuwbare energie, … doen terugvloeien in de vorm van structurele bijkomende financiering. Dat zou bijkomend 264 miljoen euro opleveren. Maar het mag dus duidelijk zijn dat het ene ziekenhuis meer in de klappen zal delen dan het andere.