In 2019 werd het Imeldaziekenhuis samen met het Heilig Hartziekenhuis Lier erkend door de overheid als referentiecentrum voor pancreaschirurgie. Dit betekent dat ze minstens 120 patiëntendossiers bespreken en 75 ingrepen moesten uitvoeren, gespreid over drie jaar. “Wij zijn ontzettend trots dat deze erkenning opnieuw werd toegekend tot september 2023,” zegt Philip Rijkers, hoofdarts Imeldaziekenhuis.
Samen met de netwerkpartners (HeiligHartziekenhuis Lier, AZ Sint-Maarten en AZ Jan Portaels) en UZ Leuven voeren dokter Koen Vermeiren (Imeldaziekenhuis) en dokter Joris Jaekers (UZ Leuven) deze operaties uit. Op korte termijn zal ook collega Ortwin Uyttebroek (HeiligHartziekenhuis Lier) het team vergezellen zodat er drie volwaardige chirurgen de complexe pancreasoperaties in Imelda kunnen uitvoeren.
Over heel België zijn er slechts 15 centra die deze complexe chirurgie mogen uitvoeren. Het gaat dan bijvoorbeeld over de Whipple-operatie waarbij de alvleesklier- of pancreaskop samen met de twaalfvingerige darm of duodenum, de galweg en de galblaas en soms ook een deel van de maag chirurgisch worden verwijderd.
In Vlaanderen zijn er maar negen dergelijke referentiecentra waarvan het Imeldaziekenhuis in Bonheiden er eentje van is. Het Bonheidense ziekenhuis heeft alles in huis qua kennis en apparatuur om patiënten met pancreasziektes te verzorgen en te genezen. Dat maakt dat patiënten die in een erkend centrum behandeld worden, kunnen rekenen op de gespecialiseerde zorg én terugbetaling van hun ingreep.
“Door de complexe pancreasoperaties te concentreren in een referentiecentrum, wil de overheid patiënten, die in aanmerking komen voor een chirurgische ingreep, garanderen dat ze behandeld worden door een gespecialiseerd, multidisciplinair team met ruime ervaring”, zegt dr. Koen Vermeiren (foto), algemeen en abdominaal chirurg in het Imeldaziekenhuis. “Pancreaschirurgie heeft een enorme evolutie doorgemaakt. Zowel onze artsen als onze verpleegkundigen zijn zodanig bijgeschoold dat wij de beste zorg voor, tijdens en na de ingreep kunnen bieden.”
Wekelijks worden er 1 à 2 van deze complexe ingrepen in het Imeldaziekenhuis uitgevoerd. “Dat de eerder verkregen erkenning verlengd wordt, is de kroon op al het harde werk,” zegt dr. Vermeiren.
En daar houdt het niet bij op. In de toekomst willen de chirurgen robotchirurgie gaan toepassen bij pancreasproblematiek. Ook iets waar ze erg naar uitkijken. “We blijven vernieuwen en onze kennis bijschaven. Robotchirurgie is de volgende stap die we hier graag willen uitbouwen gebaseerd op onze bestaande ervaring met minimaal invasieve pancreaschirurgie,” verduidelijkt dr. Joris Jaekers, UZ Leuven.