Vandaag, op 8 maart (Internationale Dag van de Vrouw) lanceren de medische ngo Memisa en de Europa Ziekenhuizen een nieuwe solidaire samenwerking. Dit partnerschap focust op toegankelijke gezondheidszorg voor moeders en hun kinderen in Ituri, een door conflict geteisterde provincie in het oosten van DR Congo.
In DR Congo sterven 846 vrouwen op 100.000 aan de gevolgen van hun zwangerschap of bevalling (UNICEF, 2018), ter vergelijking in België bedraagt dit cijfer 5,3… Dit Congolese cijfer is ontzettend hoog, in de wetenschap dat deze overlijdens vaak veroorzaakt worden door complicaties die vermeden kunnen worden door professionele medische begeleiding voor, tijdens en na de bevalling.
Memisa en haar partners voorzien gezondheidscentra en ziekenhuizen van aangepast materiaal, ondersteunen opleidingen voor verpleeg- en verloskundigen en zetten hard in op prenatale consultaties. Activiteiten die de Europa Ziekenhuizen graag ondersteunen. Want een vrouw die haar zwangerschap laat opvolgen verhoogt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar kansen om zonder complicaties te bevallen met 87%.
Seksuele en reproductieve gezondheidszorg
8 maart, de datum voor de aftrap van dit partnerschap, is niet toevallig gekozen. Binnen het Ziekenhuis voor Ziekenhuis-netwerk van Memisa zullen de Europa Ziekenhuizen – als eerste Brusselse partnerziekenhuis – activiteiten ondersteunen die specifiek de toegang tot gezondheidszorg voor vrouwen verbetert. Hun financieel engagement van 12.500 euro per jaar zal gebruikt worden voor de ondersteuning van seksuele en reproductieve gezondheidszorg in Ituri in DR Congo.
En dat is hoog nodig. Vrouwen in DR Congo bevallen nog erg vaak thuis, zonder professionele hulp. Hierdoor kan een bevalling vaak vele uren of zelfs dagen duren. Hoe langer een bevalling duurt, hoe groter het risico op complicaties voor zowel de moeder als het kind.
Uitwisseling
Kwaliteitsvolle gezondheidszorg is een basisrecht. Memisa zorgt ervoor dat dit recht verder reikt dan de Belgische ziekenhuismuren.
De Europa Ziekenhuizen engageren zich niet enkel door een jaarlijkse financiële bijdrage te leveren. Daarnaast zullen ze patiënten, medewerkers en bezoekers informeren en sensibiliseren over de ongelijkheden rond toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg wereldwijd.
Zoals Peter Fontaine, algemeen directeur en afgevaardigd bestuurder van de Europa Ziekenhuizen, opmerkt: "Deze samenwerking komt beide partijen ten goede. Het brengt ons samen voor altruïstische doeleinden, verhoogt ons bewustzijn en helpt mensen die het nodig hebben. Het is niet alleen "ziekenhuis voor ziekenhuis", het is een positieve samenwerking tussen ziekenhuizen op het gebied van de gehele gezondheidszorg.”
Dankzij directe contacten met Congolese gezondheidswerkers kunnen de Belgische gezondheidszorgmedewerkers hun kennis over het Congolese gezondheidszorgsysteem uitbreiden, wat een grote meerwaarde biedt en hun blik verruimt. Zo bouwt Ziekenhuis voor Ziekenhuis aan evenwaardige partnerschappen.