De farmasector heeft een sterk jaar achter de rug, zo blijkt uit de jaarcijfers van koepelorganisatie Pharma.be. "Maar dat is geen garantie voor de toekomst", klinkt het waarschuwend.
De farmasector is erg belangrijk voor ons land, met meer dan 42.000 directe banen, een stijging met 4 procent op jaarbasis of 15 procent op vier jaar tijd. Het aantal onderzoekers steeg in die periode zelfs met een kwart, tot 6.342. Indirect zou de biofarmasector zelfs 132.000 banen opleveren, schat Pharma.be.
Elke dag investeert de sector 14 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling, goed voor 5,2 miljard euro over heel 2021. Dagelijks wordt ook minstens één octrooiaanvraag ingediend vanuit de Belgische farmabedrijven. De sector is na de chemische en voedingsindustrie de belangrijkste investeerder in ons land. Bovendien werden de voorbije jaren stevige groeicijfers opgetekend (+60 procent op drie jaar tijd).
België geldt ook als de wereldwijde hub voor de export van biofarmaceutische producten, goed voor 84,6 miljard euro in 2021, waarvan ongeveer een derde COVID-vaccins. Onder meer Pfizer heeft in Puurs een grote fabriek, terwijl GSK sterk is vertegenwoordigd in Waals-Brabant. Toch zijn bijna 90 procent van de Belgische biofarmabedrijven kmo's, merkt Pharma.be op.
Maar de koepelorganisatie waarschuwt in haar jaarverslag de overheid ook om niet op zijn lauweren te rusten. "Hoewel de cijfers voor 2021 wijzen op een krachtige Belgische farmaceutische sector, met een gestaag stijgend concurrentievermogen, is dit geen garantie voor de toekomst", klinkt het. "De omgeving blijft kwetsbaar, want de Belgische 'pharma valley' krijgt te maken met serieuze concurrentie door de inspanningen die meerdere andere landen leveren om hun eigen biofarmasector te ondersteunen." Zelfs binnen de Europese Unie is er steeds meer concurrentie. Pharma.be roept op om de sector te blijven steunen, bijvoorbeeld op het vlak van onderzoek en ontwikkeling.