De federale regering heeft beslist dat de loonnormwet zal worden gerespecteerd in de aanloop naar de nakende onderhandelingen over een nieuw interprofessioneel akkoord tussen vakbonden en werkgevers. De groeinorm zakt naar 2% vanaf 2024. Dat heeft premier Alexander De Croo bekendgemaakt.
Enkele weken geleden raakte de Groep van Tien - het hoogste overleg tussen vakbonden en werkgevers - het niet eens over de verdeling van de welvaartsenveloppe. De regering stuurde hen daarop een brief waarin ze de intentie bevestigde om de welvaartsenveloppe, die dient om de uitkeringen op te trekken, volledig te zullen spenderen.
Vandaag voegde premier De Croo eraan toe dat ook de loonwet van 1996 zal worden toegepast. Dat komt erop neer dat de loonnorm gerespecteerd wordt. Met andere woorden: de lonen in ons land mogen niet verder stijgen bovenop de index tot de loonhandicap met onze buurlanden is weggewerkt.
Nog voor de ondernemers besliste Vivaldi de schok van de loonindexering voor de bedrijven te dempen. Het gaat alles samen om een inspanning van 974 miljoen euro, legde minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) uit. In de eerste helft van 2023 krijgen ze een vrijstelling van de patronale RSZ-bijdrage van 7,07 procent. Tijdens de tweede jaarhelft gaat het om een mogelijk uitstel tot 2025, vanaf wanneer ze in schijven kunnen terugbetalen. De maatregel geldt ook voor de brede non-profitsector - kostprijs: 195 miljoen euro - en voor de autonome overheidsbedrijven.
Gezondheidsszorg
Vandenbroucke stond ook stil bij de begroting voor de gezondheidszorg. Volgende week klokt het Riziv zijn budget af voor 2023, waarin sprake is van 2,5 procent reële groei. In 2024 gaat het maar om 2 procent reële groei. Dat komt omdat er dringende problemen moeten worden aangepakt, wat niet kan via de Riziv-begroting. Hij citeerde de dringende medische hulp. Daarvoor komt er een stappenplan om de sector tegen 2025 te herfinancieren met 162 miljoen euro.
Er komt ook een provisie van 80 miljoen euro om de eerste zes maanden van volgend jaar de ziekenhuizen te ondersteunen bij hun energiefactuur. De regering neemt voorts extra initiatieven om mensen die al langer dan een jaar thuis zijn wegens ziekte, te integreren op de werkvloer. Daarbij is sprake van extra coördinatoren en een tegemoetkoming voor de bedrijven, maar ook een sanctie.